19 березня - Міжнародний день «Почитай мені!» / фото ua.depositphotos.com

Яке свято 19 березня 2021

Цього дня у світі відзначаються Всесвітній день сну, Міжнародний день клієнта, Міжнародний день "Почитай мені!".

У США - День птахівництва, День сертифікованої медсестри, День подяки вчительці дошкільної освіти, День "Давайте сміятися", День шоколадної карамелі, в Італії, Іспанії, Португалії - День батька, у Німеччині - Карнавал самби, у Фінляндії - День рівноправності, в Польщі - День єдності кашубів, на Мальті - День святого Йосипа.

Пам'ятні дати 19 березня, річниці та події

Читайте такожВихідні у квітні: коли та скільки будемо відпочивати цього місяцяУ 1474 році у Венеції був ухвалений закон про охорону винаходів - перший у світі закон про охорону авторського права, в якому визнавалися "моральне право й виключне право на використання автором свого винаходу впродовж обмеженого періоду часу". Варто зазначити, що саме в той період у Венеції жив і творив Леонардо Да Вінчі, творчості якого світ зобов'язаний прообразами сучасних танків, скафандрів, вертольотів і парашутів. Але великий художник і винахідник, на жаль, не зміг скористатися перевагами нового закону. Можливо, вчений боявся церкви, яка з великою підозрою ставилася до будь-яких нововведень. У середні століття попередниками авторського права були так звані привілеї, які присвоювалися монархом автору. 

Відео дня
У 1953 році вперше по телебаченню була показана церемонія вручення «Оскара» / фото ua.depositphotos.com

У 1514 році Трістан да Кунья привіз Папі Римському в подарунок від португальського короля індійського слона. Його звали Анноне. Перша поява слона дуже вразила Папу Римського. Анноне йшов вулицями Риму з красивою накидкою і срібною вежею на спині. Коли слон наблизився до натовпу і Папи Лева Х, він спочатку опустився на коліна, похитав головою, після чого піднявся й тричі голосно протрубив. Потім він набрав у хобот води і розпорошив її на оточуючих, в тому числі й Папу Римського, який вважав поведінку Анноне чудовою. На жаль, Анноне після прибуття до Рима прожив усього три роки. За цей час він встиг стати улюбленцем італійців. До речі, незабаром за слоном пішов із життя Лев Х, чия смерть, як не дивно, привернула менше уваги, ніж смерть його улюбленця.

У 1831 році відбулося перше пограбування банку в США. Англійський іммігрант Едвард Сміт викрав з City Bank of New York (ніякого зв'язку зі скандально відомим нині Bank of New York) 245 тисяч доларів - гігантську на ті часи суму. Невдовзі злочинця вдалося схопити, він отримав п'ять років ув'язнення у в'язниці Сінг-Сінг і повернув більшу частину викраденого.

У 1927 році в штаті Вашингтон м'ясник виявив у шлунку курчати шість самородків золота.

У 1953 році вперше по телебаченню була показана церемонія вручення "Оскара".

У 1955 році в Масаді (Ізраїль) археологами були виявлені останки палацу Ірода.

У 1958 році в Страсбурзі відкрилося перше засідання Європарламенту.

У 1964 році керівництво фірми IBM прийняло рішення про розробку і запуск у виробництво сімейства ЕОМ System/360.

Яке сьогодні церковне свято

19 березня церква вшановує пам'ять 42-х мучеників з міста Амморея / фото ua.depositphotos.com

Православна церква 19 березня вшановує пам'ять 42-х мучеників із міста Амморея, зокрема, Костянтина та його матері Олени. Інші назви свята: "Костянтин", "Костянтинів день", "День кіл навколо колодязя". У цей день наші предки з особливою повагою ставилися до води. Вони освячували колодязі та ходили в лазні.

Що сьогодні не можна робити

Не можна лаятися та лихословити, пиячити. І не забувайте, що триває Великий піст. 

Прикмети на 19 березня     

Читайте такожВеликий піст 2021: що можна ТА заборонено їсти, харчування по дняхЗ давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

- вранці приморозки - такою погода буде ще місяць; 

- день морозний - до швидкої весни, а літо буде сухим;

- лід тоне в річках - рік буде неврожайним; 

- стукає дятел - до довгих холодів.

19 березня іменини 

Іменини у Аркадія, Феодора, Максима, Костянтина і Олени.

Вас також може зацікавити: