Яке сьогодні свято 25 листопада / фото ua.depositphotos.com

Православна церква України 25 листопада за новим стилем вшановує пам'ять апостола від 70-ти Климента Римського. За старим стилем 25 листопада вшановують патріарха Іоанна Милостивого, а також милостиву ікону Божої Матері. Цей день прозвали в народі Іваном Сніжним, оскільки сьогодні зазвичай стоїть відповідна погода. Дні вже ставали набагато коротшими.

У цей період часто хворіли маленькі діти, а на день Івана випадав пік дитячих простудних захворювань. У цю дату батьки молилися Богородиці про міцне здоров'я дітей.

Наші предки в це народне свято їздили на ринок і закуповувалися товарами на зиму. У дорогу брали великий віз, щоб відвезти більше товарів. Також закуповувалися дровами на зиму.

Відео дня

У Київській Русі в свято 25 листопада починався весільний тиждень. Потім весілля не грали до кінця зими. Тому молодь намагалася встигнути укласти шлюб протягом цього тижня. До весілля дівчата вишивали рушник і брали з собою на вінчання. Чим красивішим був рушник, тим талановитішою вважалася наречена.

У народне свято 25 листопада існував ритуал для успішного завершення справи. Будь-яку складну роботу в цю дату потрібно було виконати з раннього ранку і на голодний шлунок. Вважалося, що після цього навіть найважча справа пройде успішно.

Загалом дата здавна вважається небезпечною через період простудних захворювань, які щороку мучать народ наприкінці листопада. А ще в цей період у селищах з'являлися голодні вовки.

25 листопада - знак Зодіаку

Народжена 25 листопада людина за знаком Зодіаку - Стрілець. Іменинники цього дня за характером суворі до себе та інших, але справедливі. Вони знають про свої недоліки та адекватно приймають критику. Люблять комфортне та красиве життя, важко переносять поневіряння. Через сильний перфекціонізм рідко доводять роботу до кінця і постійно спізнюються.

25 листопада свято Україна / фото J_Blueberry/Pixabay

Що не можна робити 25 листопада

Невдалий день для риболовлі. Сьогодні не можна ловити раків.

Не можна спалювати листя в цей день, але можна зробити з листя компост.

Не варто ігнорувати поради рідних в цей день. Вони вам дуже знадобляться.

Прикмети погоди 25 листопада

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо сьогодні випав сніг, то він пролежить до самої весни.
  • Якщо прилетіли зимові птахи - снігурі, сойки і синиці - то скоро настане справжня зима.
  • Сніг весь день йде - до пізньої і холодної весни.
  • Багато золи в печі - до швидкого похолодання.
  • Якщо вранці стоїть сильний мороз, то і вечір буде морозним.
  • Ранковий туман сьогодні віщує потепління.
  • Хмари пливуть проти вітру - до сильного снігопаду.

Важливо, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: