Петров пост в 2021 році / фото autogear.ru

Зовсім скоро почнеться перший з двох літніх постів, який встановлений на честь апостолів Павла і Петра. Цей піст вважається нестрогим, оскільки в більшість його днів дозволяється їсти рибу. Пов'язано це з тим, що апостол Петро народився в родині рибалки і вважається покровителем рибалок. Сенс цього посту - в добровільному утриманні від спокус і духовному очищенні.

Коли починається і закінчується піст у 2021

Тривалість Петрового посту змінюється щороку і становить від 8 до 42 днів. Закінчується він завжди 11 липня, напередодні Дня святих Павла і Петра. Початок посту визначається датою Трійці, яка відзначається через 50 днів після Великодня. Трійця в 2021 році святкується 20 червня, а Петрів піст починається в другий понеділок після Трійці - 28 червня 2021 року. 

Таким чином, Петрів пост в цьому році встановлений з 28 червня по 11 липня. Тривалість Петрового посту 2021 - 14 днів.

Відео дня

Що можна і чого не можна робити в Петрів піст

Традиційними стравами в Петрів піст вважаються пісні щі, холодна пісна окрошка і ботвиння, а в "рибні дні" - запечена риба і рибні пиріжки. У всі дні Петрового посту заборонено вживати м'ясо, молочні продукти і яйця. Решта обмежень в харчуванні в Петрів піст відрізняється в різні дні тижня.

  • Понеділок - дозволяється гаряча їжа, приготована без олії.
  • Вівторок - дозволені рибні, грибні та інші гарячі страви з олією.
  • Середа - можна їсти сирі овочі і фрукти, горіхи, сухофрукти, хліб і мед (сухоїдіння).
  • Четвер - дозволені рибні, грибні та інші гарячі страви з олією.
  • П'ятниця - сухоїдіння.
  • Субота, неділя - дозволені рибні, грибні та інші гарячі страви з олією, а також можна випити трохи вина.

Важливо відзначити, що суворі обмеження щосереди і щоп'ятниці встановлені лише для ченців і строгих християн. Миряни на час посту можуть відмовитися лише від м'яса, молочних продуктів і яєць, а також від риби в середу і п'ятницю.

Читайте такожВихідні на третю у 2021 році: скільки відпочиватимуть українціПід час посту також не можна здійснювати гріховні дії, лихословити, шумно веселитися, заздрити і засуджувати інших. Заборонені ворожіння і магічні ритуали. У цей період потрібно відмовитися від шкідливих звичок, частіше допомагати рідним і нужденним. У Петрів піст не відбуваються вінчання, а подружжю належить на цей час відмовитися від інтимної близькості.

Коли будуть інші пости у 2021 році

У 2021 році очікується кілька тривалих постів. Хворим людям, вагітним жінкам і дітям в ці періоди дозволено не поститися.

  • Петрів піст у 2021 році - з 28 червня по 11 липня.
  • Успенський піст у 2021 році - з 14 по 27 серпня.
  • Різдвяний піст - з 28 листопада 2021 року по 6 січня 2022 року.

Вам також може бути цікаво: