Коли будуть православні пости у 2024 році / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

З 1 вересня 2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар - новоюліанський. У зв'язку з цим дати неперехідних церковних свят і постів, прив'язаних до них, змістилися на 13 днів раніше.  Коли будуть усі православні пости 2024 року - дивіться в матеріалі.

Календар церковних постів на 2024 рік

Піст - це період духовного очищення, під час якого відмовляються від їжі тваринного походження і різного роду розваг, присвячуючи більше часу стриманості, фізичному і духовному очищенню.

Православні пости бувають багатоденні й одноденні, але середа і п'ятниця вважаються днями утримання протягом усього року. Послаблення дозволено тільки на час Святок і суцільних седмиць.

Відео дня

Православні пости у 2024 році:

  • Великий піст 2024 

Це найбільший піст, дати якого залежать від Великодня - він починається за сім тижнів до Воскресіння Господнього. У 2024 році Великий піст триватиме з 18 березня до 4 травня.

Ця дата - спільна і для тих, хто дотримується юліанського, і для тих, хто живе за новоюліанським календарем, тому що Великдень не належить до неперехідних постійних свят, а його дата щороку змінюється. Великий піст - один із найсуворіших.

  • Петрів піст 2024 

У 2024 році ПЦУ скасувала Петрів піст. Пояснюють це тим, що Петрів піст мав би розпочинатися за тиждень після П'ятидесятниці (Трійці) і закінчуватися в день Петра і Павла. П'ятидесятниця у 2024 році буде 23 червня, а день Петра і Павла за новим календарем - 29 червня, тож для Петрового посту просто не буде необхідного календарного відрізка часу.

  • Успенський піст 2024 

Успенський піст триває всього два тижні і встановлений на честь Успіння Пресвятої Богородиці. У 2024 році за новим церковним календарем він буде з 1 по 14 серпня. Але водночас цей піст також вважається досить суворим.

  • Різдвяний піст 2024

Останній багатоденний пост року - Різдвяний піст.

Його дати у зв'язку з переходом на новоюліанський календар також змістилися і тепер він триває з 15 листопада до 24 грудня - як 2023-го, так і 2024 року.

Тривалість Різдвяного посту - 40 днів і він також досить суворий.

Які будуть одноденні пости у 2024 році

Одноденні пости у 2024 році / ua.depositphotos.com

Протягом року будуть також пости, які тривають один день.

Календар православних постів одноденних за новим церковним календарем:

  • Водохресний Святвечір - 5 січня;
  • Усікновення глави Іоанна Предтечі - 29 серпня;
  • Воздвиження Хреста Господнього - 14 вересня.

Не слід забувати, що суть будь-якого посту - це насамперед очищення духовне, а не тільки фізична стриманість.

Вас також можуть зацікавити новини: