Церковне свято 7 липня / ru.depositphotos.com

Сьогодні православні віруючі відзначають Різдво Іоанна Предтечі. Згідно з переказами, у 2-3 столітті на світ з'явився хлопчик, який пророкував Пришестя Христа і пізніше хрестив його. На честь пам'яті святого сьогодні також відзначають народне свято 7 липня - Івана Купала.

Православне свято 7 липня - день пам'яті Преподобного Антонія Димського

Статуя святого Антонія Великого в монастирі Маронітського ордена / ru.depositphotos.com

Святий народився в Новгороді близько 1157 року. Прийняв постриг в Хутинському монастирі і там же став ігуменом після того, як преподобний Варлаам помер. Через деякий час він покинув монастир і оселився поблизу Димського озера. Антоній прирік себе на важкі муки в ім'я християнства. Трохи пізніше навколо нього стала збиратися братія. Віруючі побудували церкву і назвали її ім'ям Антонія Великого. Преподобний прожив у монастирі до кінця життя. Його мощі були визнані нетлінними, але навала татар змусила християн опустити їх в землю. Пам'ять Антонія Димського вшановується також 17 січня.

Яке свято 7 липня - день пам'яті праведних отроків Якова та Іоанна Менюзьких

Яків та Іоанн були дітьми благочестивих християн - Варвари та Ісидора. Виховувалися в християнській релігії. Коли братам було 3 і 5 років, їх наздогнала страшна смерть. Збираючись на роботу, батько вбив барана, потім разом з матір'ю вони пішли в поле, залишивши дітей одних. Брати бачили діяння батька і сприйнявши це, як буденність, вирішили зробити те ж саме. Старший - Іван - взяв палицю, вдарив молодшого по голові, той впав і помер. Тоді Іоанн злякався і сховався за піччю.

Відео дня

По приходу батьків додому, мати побачила мертвого Якова і розридалася. На плач її зійшлися всі сусіди і родичі, сумуючи спільно. Через якийсь час жінка заспокоїлася і вирішила розтопити піч. Тільки тоді, коли полум'я розгорілося, вона побачила в ньому свого старшого сина, вже мертвого, але неушкодженого від вогню. Господь зарахував отроків до лику святих.

Прикмети 7 липня

Народні прикмети сьогодні / фото Annette Meyer, Pixabay
  • у цю ніч зоряно - буде багато грибів;
  • сильна роса - до врожаю огірків;
  • вдень дощ - через п'ять днів буде сонячно;
  • аромат польових квітів посилився - до дощу.

Що можна робити 7 липня

Сьогодні відзначається день Івана Купала, тому можна купатися у відкритих водоймах, головне - не запливати занадто далеко. Можна розгадувати свої сни, збирати лікарські трави, проводити обряди і народні гуляння.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату категорично заборонено топтати рослини, особливо лікарські, а також скаржитися на життя, конфліктувати та сваритися. Згідно з народними повір'ями, 7 липня краще не спати, інакше нечиста сила може проникнути в будинок. Віддавати, продавати чи позичати щось, особливо гроші, теж не рекомендується.

Вас також можуть зацікавити новини: