Радоницю-2020 важливо провести у молитві і поставити свічку за померлих родичів / фото УНІАН

У вівторок, 28 квітня 2020 року – Батьківський день, або Радониця, яка є «узаконеним» Днем поминання покійних. Радоницю завжди відзначають у вівторок другого тижня після Великодня.

Що таке свято Радониця

Радониця – це день поминання покійних, який припадає на великодній період. У цей день можна і треба помолитися за своїх померлих близьких у храмі, а також сходити на цвинтар і навести порядок на могилках. Великдень – свято Перемоги над смертю, утвердження вічного життя. А тому християни в цей день хочуть розділити Пасхальну Радість зі своїми померлими для земного, але живими для вічного життя рідними. І навіть сама назва цього свята – Радониця – підкреслює, що це не просто день печалі про тих, кого немає поруч, але і день радості.

Відео дня

Традиції свята: що роблять на Радоницю

На Радоницю, як і на Великдень прийнято фарбувати яйця і приносити їх на могили покійних разом з випічкою та іншими частуваннями. Там, на кладовищі, звершується поминальна трапеза, частину їжі віддають жебракам, щоб ті пом'янули померлих. Родичі упорядковують могили своїх рідних.

У церквах відбуваються заупокійні служби і всенічні літургії. Священиків запрошують і на кладовища. А моляться не тільки в храмах, але і вдома. Головне, щоб слова були щирими, йшли від серця, просять вибачення і говорять про важливе.

Що не можна робити на Радоницю

  • Не слід виконувати домашню роботу – прати, прибирати, шити.
  • Не можна займатися городом і садом.
  • Не можна пити алкоголь.
  • Заборонено лаятися, кричати і обманювати.
  • Поминальний обід повинен проходити вдома, а не на кладовищі, і бути скромним.
  • На могили покійних можна залишити лампадку, покласти квіти, а ось наливати алкоголь і залишати їжу не слід.
  • Вагітним жінкам кладовище краще не відвідувати, ще туди не варто брати з собою дітей.
  • Забороняється влаштовувати гулянки, розважатися.

Не забувайте про обмеження, введені владою у зв'язку з епідемією коронавірусу.

В цьому році МОЗ, місцеві адміністрації, а також ПЦУ рекомендують перенести поминальні дні на більш пізню дату через карантин.