Різдво Іоанна Предтечі 2021 / ru.depositphotos.com

7 липня в родині священика Захарія і його дружини Єлисавети народився хлопчик, який передбачив пришестя Ісуса Христа.

Згідно з розповідями євангеліста Луки, поважному Захарію під час служби в храмі з'явився архангел Гавриїл. Він сказав священику, що народиться у нього дитина, яка принесе користь всьому живому на Землі. Чоловік висловив недовіру і поплатився за це - архангел позбавив його дару мови.

Різдво Іоанна Предтечі: ікона, історія життя пророка

Іоанн Предтеча хрестить Ісуса Христа / ru.depositphotos.com

Незважаючи на скептицизм Захарія, його дружина дійсно завагітніла. І незабаром у сімейної безплідної пари народився син. Єлисавета побажала назвати малюка Іоанном, хоча це ім'я було невластиво роду. Вона вирішила, що тоді Бог змилостивиться над ними. В силу того, що батько говорити не міг, його попросили написати свою згоду. Він взяв дерев'яну дощечку і написав: «Іоанн ім'я йому». І тоді сталося диво - уста його вирішилися, він знову знайшов можливість розмовляти і благословити Бога.

Відео дня

Через деякий час батьки хлопчика померли, його взяла на виховання громада, де він харчувався диким медом і сараною, а також багато молився. Коли хлопцеві виповнилося 30, Господь закликав його до пророчого служіння.

Завдання Предтечі було в тому, щоб підготувати людей до появи Спасителя. Він проповідував і говорив про те, що за ним йде той, хто сильніший за нього. Що Іоанн хрестить водою, а Месія - Святим Духом. Одного разу під час однієї з таких проповідей він зустрів Ісуса, дізнався в ньому майбутнього Спасителя і хрестив його.

Іоанн Предтеча в чому допомагає

Храм Іоанна Предтечі / ru.depositphotos.com

З моменту зустрічі з Ісусом Христом Іоанн Предтеча вважав, що головна місія його життя виконана. Тому почав викривати людські пороки, не дивлячись на статус людини. Він говорив про боротьбу не зовнішню, а внутрішню і хотів, щоб кожен боровся з демонами всередині себе.

Молитва Іоанну Предтечі в християнстві вважається найсильнішою. Люди просять у Святого знайти віру в Бога, виправитися, налагодити своє життя, позбутися від недругів і брехні. Також ікона Іоанна Предтечі допомагає від головних болів, навіть якщо вони неймовірно сильні.

Своє життя Іоанн Предтеча закінчив, як і всі мученики, страшно. Він звинуватив правителя Юдеї Ірода Антипа і його коханку - іродіаду в гріховному любовному зв'язку. Жінка прийшла в сказ і пізніше направила свою дочку Саломею до царя, щоб та попросила голову Святого. Прохання було виконане і Предтечі відсікли голову. На згадку про це встановлено церковне свято Усікновення глави Іоанна Предтечі.

Івана Купала та Різдво Іоанна Предтечі

Івана Купала та Різдво Іоанна Предтечі / ru.depositphotos.com

Читайте також7 липня 2021-яке сьогодні свято, прикмети та іменинники, що сьогодні не можна робитиІснує багато суперечок щодо цих двох свят, які датуються одним днем. Віруючі кажуть, що Іванов день - це подія, що прийшла до нас з язичництва. Ті, хто відзначають її, вихваляють Іродіаду і Ірода Антипа, уподібнюючись і підтримуючи їх гріхи. 

Є й альтернативна точка зору. Предтеча - це «провісник, попередник». Саме він хрестив Ісуса. Тому 9 липня ще називають свято Іоанн Хреститель. Слова «Хреститель» і «купальник» однокореневі, якщо писати по-грецьки. Тому свята Івана Купала та Іоанна Хрестителя мають явний зв'язок.

Що можна робити на Іоанна Предтечі

Віруючим рекомендується відвідати храм, щоб помолитися Святому і попросити у нього допомоги в позбавленні від залежностей.

Що не можна робити на Іоанна Предтечі

  • Не можна брати в руки ножі та інші гострі предмети;
  • Утримайтеся від в'язання, шиття та інших домашніх справ;
  • Постарайтеся в цей день не різати продукти круглої форми.

В силу того, що Різдво Іоанна Предтечі - християнське свято, будь-які язичницькі традиції в цей день заборонені. Також церковне торжество випадає на Петрів Піст, тому не можна їсти їжу тваринного походження.

Вас також може зацікавити: