
Уже зовсім скоро українці почнуть відзначати найголовніші і найтепліші свята зими. Усі зберуться за святковим столом, щоб скуштувати 12 страв на Святвечір, який настає перед Різдвом.
Ми розібралися, які 12 страв готують на Різдво та Святвечір.
Чому готують 12 страв на Різдво в Україні
Традиція збиратися за столом перед Різдвом і подавати 12 пісних страв сягає корінням ще в часи язичництва. Тоді люди відзначали зимове сонцестояння і поминали предків.
З приходом християнства традиція набула нового вигляду. В обох випадках було заведено готувати 12 страв, оскільки вони відсилають до 12 місяців року. Дехто вважає, що це можна пов'язати також із числом апостолів, але така теорія не має підтвердження.
Оскільки Святвечір припадає на Різдвяний піст, подають і їдять цього дня виключно пісні страви.
12 пісних страв на Різдво - що готують і коли подають
Подають 12 пісних страв на вечерю перед Різдвом. Цей день напередодні називають Святвечір.
Головною обрядовою стравою є "багата" кутя. Саме її першою кладуть на стіл. У народі вважається, що без куті в цей день сідати за стіл не можна. Пшениця завжди символізувала вічне життя, мед - чистоту і віру, а мак - мучеництво.
Решта страв також дуже прості та скромні. Серед них:
- узвар - символ життя, подарованого людям Богом;
- пісний борщ - відсилає своїм кольором до невинно пролитої царем Іродом крові дітей;
- голубці без м'яса - достаток і благодать;
- вареники - вказують на ситість і хороше життя;
- тушкована капуста - відсилає до єдності та достатку;
- запечена риба - є особливим символом християнства;
- пампушки - символ радості, щастя та святих, які повірили в Спасителя;
- пироги з маком, грибами або капустою - єдність сім'ї та родючість;
- квасоля - притягує достаток;
- гриби - відсилає до двоїстої природи Ісуса, яка поєднувала божественне і земне.
Дехто ще готує налисники з маком, варить кашу або запікає яблука. Загалом варіантів дуже багато. Вони можуть змінюватися залежно від регіону та традицій.
Раніше ми розповідали, коли носять кутю в Україні та як її потрібно правильно готувати. Далеко не всі знають, що цю обрядову страву готують на три різні свята. При цьому для кожного з них свій рецепт куті.