
Наприкінці осені у православних розпочався останній у цьому році 40-денний піст, який готує до святкування Різдва Христового. Розповідаємо, які обмеження існують у Різдвяний піст, що можна їсти по днях і хто має право не постити.
- Коли починається Різдвяний піст
- Що можна їсти в Різдвяний піст і що заборонено робити
- Різдвяний піст - календар харчування 2025 року
Коли починається Різдвяний піст
Різдвяний піст, відомий також як Пилипів, починається в листопаді та завершується під Різдво Христове. Пилиповим його називають на честь апостола Пилипа, пам'ять якого церква вшановує 14 листопада за новим стилем (27 листопада - за старим). Тривалість Різдвяного посту становить 40 днів.
Дати, коли починається піст - Різдвяний, або Філіпів - фіксовані, але в Україні вони різні для нового і старого церковного календаря. Після того, як 2023 року Православна церква України перейшла на новий календарний стиль, усі фіксовані свята (нерухомі), зокрема й дати постів, зсунулися на 13 днів раніше.
Згідно з новим календаремРіздвяний піст почнеться у православних 15 листопада і триватиме до 24 грудня, оскільки 25 грудня - свято Різдва за новим стилем. У старому календарі дати посту залишилися колишніми: він почнеться 28 листопада і закінчиться 6 січня (напередодні Різдва 7 січня за старим стилем).
Що можна їсти в Різдвяний піст і що заборонено робити
За церковними правилами цей піст - другий за значимістю після Великого, хоча і менш суворий. Під час Різдвяного посту важливо пам'ятати, що головне утримання - не в їжі, а духовне. Тому насамперед потрібно очищати свої думки, слова і вчинки. Добре під час посту також:
- відвідувати богослужіння, сходити на сповідь;
- пробачити тих, хто образив вас;
- робити побільше добрих справ, допомагати тим, хто потребує допомоги.
Що не можна робити в Різдвяний піст:
- лихословити, брехати, засуджувати, пліткувати;
- курити, випивати, переїдати;
- лінуватися, віддаватися порожнім розвагам.
Різдвяний піст передбачає відмову від м'яса, молока, вершкового масла, яєць - продуктів тваринного походження. У деякі дні дозволяється риба і морепродукти. В інший час білок можна отримувати з бобових, грибів і горіхів.
Різдвяний піст - календар харчування 2025 року
Різдвяний піст ділиться на три періоди: з 15 листопада до 6 грудня, з 7 до 18 грудня і з 19 до 24 грудня.
З 15 листопада по 6 грудня включно:
- понеділки - дозволяється гаряча їжа без олії;
- вівторки, четверги, суботи і неділі - дозволена риба;
- середи і п'ятниці - сухоїдіння (хліб, вода, сіль, сирі фрукти й овочі, сухофрукти, горіхи, мед, тобто, термічно необроблена їжа).
З 7 по 18 грудня включно:
- вівторки і четверги - гаряча їжа з олією, без риби;
- в інші дні - правила харчування не змінюються.
З 19 по 24 грудня включно - найсуворіша частина посту:
- понеділки, середи, п'ятниці - суворе сухоїдіння;
- вівторки і четверги - гаряча їжа без олії;
- суботи та неділі - дозволена олія.
У Різдвяний Святвечір (24 грудня) - можна пити воду, їжу заборонено вживати до появи на небі першої зірки - символу Віфлеємської зірки, яка сповістила про народження Спасителя.
Вино дозволяється в невеликій кількості в деякі вихідні (суботи та неділі) і на великі свята - Введення в храм Пресвятої Богородиці та день святителя Миколая.

Нагадаємо також, що піст протипоказаний дітям до 7 років, вагітним, тим, хто нещодавно хворів або страждає на діабет, проблеми шлунково-кишкового тракту чи онкологічні захворювання.