Сходження благодатного вогню 2023 / фото ua.depositphotos.com

15 квітня 2023 року православні християни всього світу спостерігають за сходженням благодатного вогню в Єрусалимі. Ця чудесна подія проходить у храмі Воскресіння Христового в останній день перед Великоднем. Віруючі, які не можуть відвідати цю подію особисто, можуть подивитися на неї в трансляції.

Сходження благодатного вогню - що це таке

За день до Великодня Патріарх і духовенство проводять хресну ходу в храмі і тричі обходять каплицю. Участь у службі беруть священики кількох православних конфесій. Очолює богослужіння Єрусалимський Патріарх.

Після хресного ходу Патріарх один входить в Гроб Господній і молиться там, а віруючі очікують сходження благодатного вогню в храмі. Перед церемонією Патріарха обшукують, щоб він не мав при собі сірників і запальнички. Трапляється сходження в різний час, найчастіше - з 12 до 16 годин. 

Патріарх виходить з гробу з 33 запаленими свічками, за кількістю років Ісуса на момент смерті. Вогонь на свічках називають благодатним, адже він запалюється сам по собі. Вважається, що благодатний вогонь не обпалює в перші 30 хвилин. Священний вогонь розвозять по різних країнах на літаках, щоб більше віруючих могло доторкнутися до дива.

Сходження благодатного вогню 2023 - трансляція

Подивитися всю церемонію можна 15 квітня на Youtube. 

Православні, які в цей день знаходяться в Єрусалимі, можуть прийти до Храму Гробу Господнього і спостерігати диво на власні очі. Храм вміщує 10 тисяч осіб, але бажаючих подивитися на сходження набагато більше. Паломники збираються на площі перед Храмом і на сусідніх вулицях.

Вас також можуть зацікавити новини: