Коли Різдво Христове 2023 / ua.depositphotos.com

Різдво Христове - одне з головних свят у християнстві. У його основі - народження у плоті Ісуса Христа від Діви Марії. Відзначають це свято в один і той самий день, але за новим церковним календарем дата змістилася, а за старим залишилася колишньою. Коли святкуємо Різдво в Україні 2023-2024, його історія і традиції - у матеріалі.

Різдво Христове - історія свята

Про народження Ісуса Христа відомо досить докладно. Так, праведний Йосип Обручник і його дружина Марія, яка була на пізньому терміні вагітності, були змушені йти з Назарету до Вифлеєму. Імператор Август оголосив перепис населення, і всім жителям потрібно було повернутися в місто, звідки вони були родом. У Вифлеємі подружжя не знайшло місця в гостьових будинках, тож сховалося в печері, яка була хлівом для худоби. Йосип пішов шукати повитуху, бо Марія мала ось-ось народити. Але коли повернувся, то дружина вже народила - в той момент печера наповнилася чудовим і дуже яскравим світлом. Про народження Месії Ангел Господній першими сповістив пастухів - вони прийшли до печери, щоб поклонитися Немовляті в яслах. 

Ця печера нині є однією з головних християнських святинь - вона знаходиться в базиліці Різдва Христового у Віфлеємі, яку побудували в IV столітті. У печері розташований вівтар Різдва (він належить православним) і приділ Ясел (належить католикам). Місце народження Христа відзначено в мармуровій плиті на підлозі - на ньому зображена 14-кінцева срібна зірка. Вона символізує Вифлеємську зірку - ту саму, яка після народження Христа вказала шлях волхвам зі Сходу, що йшли побачити Царя Іудейського.

Відео дня

Наступного дня після народження Христа сім'я знайшла в місце гостьовому будинку, на восьмий день відбулося традиційне обрізання. Волхви принесли немовляті подарунки - вони в історію увійдуть як дари волхвів: золото, ладан і смирна. Золото символізувало царську гідність, ладан - божественне походження дитини, а олія - майбутнє поховання.

Після народження Христа сталася і трагічна подія: цар Ірод, почувши про народження нового Царя Іудейського і злякавшись за свою владу, наказав вбити всіх вифлеємських немовлят до двох років. Ісус дивом врятувався: його сім'я спішно пішла до Єгипту і жила там до самої смерті правителя Ірода.

Якого числа Різдво за новим і старим стилем

У зв'язку з переходом Православної церкви України на новоюліанський календар усі дати неперехідних свят змістилися на 13 днів раніше. Різдво Христове за новим стилем православні 2023 року відзначатимуть 25 грудня (католицьке Різдво випадає на цю ж дату). За старим стилем Різдво відзначають, як і раніше - 7 січня.

Різдво 25 грудня в Україні вважається державним святом, але воно не є вихідним днем через воєнний стан у країні.

Що можна робити на Різдво

Що можна і що не можна робити на Різдво / колаж УНІАН, ua.depositphotos.com, pixabay.com

Напередодні Різдва в храмах відбувається святкове богослужіння, потім слідує всенічне бдіння та урочиста літургія. Духовенство традиційно одягається в білий святковий одяг - він символізує Божественне світло. 

Православні на Святвечір накривають стіл із 12 пісних страв, головною з яких є кутя, але сідають за стіл тільки після появи на небі першої зірки - символу Віфлеємської зірки, яка сповістила волхвів про народження Христа. 

Різдвяні традиції сягають у глибину століть. У саме свято 25 грудня віряни вітають одне одного: "Христос народився!", і відповідають: "Славімо Його!". У день, коли святкують Різдво, добре піти до храму і постояти на святковому богослужінні, проявити милосердя і подати милостиню. Традиційно у свято заведено збиратися в сімейному колі за багатим столом. Тим, хто дотримувався Різдвяного посту, слід виходити з нього плавно, щоб не переїдати. Також на Різдво можна запросити до себе тих, хто з якоїсь причини не може відзначити свято як годиться. 

Вважається, що чим більше світла буде в домі в це свято, тим більше удачі та благ прийде в життя.

Що не можна робити на Різдво

Є у свято і низка заборон. Цього дня не слід:

  • лихословити, лаятися;
  • відмовляти в допомозі;
  • брати і давати в борг;
  • ворожити на майбутнє.

Вважається також, що в це свято не можна проганяти з порога безхатченка - за повір'ями, в його обличчі може бути сам Бог. 

У світле свято Різдва слід пробачити кривдників і самому попросити прощення.

Раніше ми публікували православний календар на січень 2024 зі святами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: