Споручниця грішних / УНІАН

"Споручниця грішних" - чудотворна ікона Божої Матері, про цілющу силу якої довгий час ніхто не знав. Що означає назва, в яких випадках до неї звертаються за допомогою, а також молитва до Богородиці - в матеріалі УНІАН. 

Раніше ми розповідали, в чому допомагає Іверська ікона Божої Матері та як їй молитися.

Споручниця грішних - історія святині

Історія появи ікони "Споручниця грішних" досі залишається загадкою. Вперше про неї згадується в середині XIX століття. Тоді ікона знаходилася в одному з монастирів, але навіть не в храмі, а в каплиці, де рідко хто бував. Образ був дуже старим і йому ніхто не молився. Але незабаром парафіянам храму в снах почало приходити, що ікона має чудотворну силу. Про це люди розповіли священикам, і ті перенесли святиню в храм. З тих пір ікона стала допомагати тим, хто звертався до неї. 

Відео дня

В Україні відома стародавня Корецька ікона Божої Матері "Споручниця грішних", яка знаходиться в Корецькому Свято-Троїцькому монастирі.

Споручниця грішних - чому ікона так називається

На святині Богородиця зображена з Ісусом у неї на лівій руці. Також на іконі зображені чотири сувої, а на одному з них наведені слова - "Аз Споручниця грішних до мого сина". Звідси образ і отримав назву.

Слово "Споручниця" означає "Поручителька" - тобто, Богородиця поручається перед Сином за всіх людей і невпинно молиться за тих, хто звертається до неї. На іконі немовля Ісус тримає праву руку Матері, ніби дає зрозуміти, що прислухається до неї.

Ікона Споручниця грішних - у чому допомагає

Як вже говорилося, вперше "Споручниця грішних" прославилася своїми чудодійними силами в XIX столітті. Відома історія, коли до неї звернулася жінка з молитвою зцілити дворічного сина від нападів - хлопчик одужав. Також ікона знаменита тим, що в 1847-1848 роках, коли вирувала епідемія холери, зцілила багатьох хворих.

Ікона "Споручниця грішних" допомагає:

  • позбавити від інфекцій та епідемій;
  • зцілити від безсоння і втрати апетиту;
  • позбавити від скорботи, відчаю і зневіри;
  • захистити від пристріту і порчі. 

Також Богородиці моляться про прощення гріхів.  

Споручниця грішних - молитва до Богородиці

Царице моя Преблага, Надіє моя Пресвята, Заступнице грішних! Це бідний грішник стоїть перед Тобою! Не залиш мене, якого всі залишили; не забудь про мене, про якого всі забули; дай радість мені, який не знає радості. О, які великі мої біди і скорботи! О, якими безмірними є мої гріхопадіння! Як нічна темрява — життя моє. Немає серед синів людських жодного, який міг би мені допомогти. Ти - Єдина моя Надія. Ти - Єдиний мій Покров, Захист і Утвердження. Насмілююсь піднести до Тебе немічні мої руки і молю: змилосердься наді мною, Всеблага, зглянься, помилуй того, якого відкупив Кров’ю Своєю Син Твій, вгамуй хвороби скорботної моєї душі, вгамуй гнів тих, що ненавидять і ображають мене, зміцни немічні мої сили, віднови, як у орла, юність мою, не дай мені знесилитися у виконанні заповідей Божих. Вогнем небесним доторкнися до розбитої моєї душі і наповни її вірою бездоганною, любов’ю нелицемірною та надією непохитною. Щоб завжди я оспівував і славив Тебе, Преблагословенну Заступницю світу, Покров наш і Просительницю за всіх нас, грішних, і поклоняюся Сину Твоєму і Спасу нашому, Господу Ісусу Христу, з Безпочатковим Його Отцем і Життєподательним Духом Святим на віки віків. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: