Іверська ікона Божої Матері / УНІАН

25 лютого - день пам'яті Іверської ікони Божої Матері, або Воротарниці. Це одна з найшанованіших святинь, яка прославилася великою кількістю чудес. Про що просять у Іверської ікони і сильна молитва до Богородиці - в матеріалі УНІАН.

Раніше ми розповідали, в чому допомагає ікона Божої Матері Утамуй моя печалі.

Свято Іверської ікони Божої Матері - історія святині

Іверською ікона Богородиці називається на честь монастиря на святій горі Афон, в якому вона знаходиться з початку XI століття. За переказами, її написав святий апостол і євангеліст Лука - в дні земного життя Пресвятої Богородиці та з Її благословення.

Відео дня

Ікона Пресвятої Богородиці в IX столітті зберігалася у вдови поблизу міста Нікеї. Одного разу єретики-іконоборці увірвалися в дім християнки, і один з них списом вдарив по образу Божої Матері - з ураженого місця потекла кров. Жінка, щоб уберегти ікону, опустила образ Божої Матері в море, і святиня чудесним чином припливла до святої гори Афон.

Там її знайшов чернець Іверського монастиря старець Гавриїл. Ікону помістили спочатку в каплиці на березі й три доби молилися перед нею молитви - на тому місці, де вона стояла, відкрилося джерело чистої води. Після образ перенесли в соборний храм, але наступного ранку знайшли її над монастирською брамою. Ікону повернули, але вона знову опинилася над брамою. Так повторювалося кілька разів, поки Божа Матір не з'явилася старцеві Гавриїлу: "Передай братії: Я не хочу, щоб мене охороняли, але Сама буду вашою берегинею в цьому житті і в майбутньому". Тоді ченці побудували надбрамну церкву - в ній Іверська ікона знаходиться досі. Друга її назва - "Воротарниця". За переказами, Іверський образ Пресвятої Богородиці покине Святу гору Афон незадовго до Другого пришестя.

Кровоточива рана на щоці ікони Іверської Божої Матері так і залишилася, тому її завжди зображують на образі з невеликою ранкою. Це основна відмінність, за якою завжди можна впізнати Іверську ікону.

Іверська ікона Божої Матері - чому її вважають чудотворною

Відомо багато випадків допомоги ікони Божої Матері в Іверській обителі: чудесним чином поповнювалися запаси пшениці, святиня зцілювала хворих, рятувала монастир від варварів. За легендою, коли перси взяли в облогу монастир з моря, ченці звернулися до Божої Матері, і страшна буря з нізвідки затопила ворожі кораблі. Воєначальник Амір, який залишився в живих, розкаявся і пожертвував багато золота і срібла на будівництво монастиря.

Іверська ікона Божої Матері - що не можна робити

У православне свято 25 лютого не можна:

  • сваритися і конфліктувати;
  • лихословити і поширювати чутки;
  • відмовляти в допомозі нужденним;
  • вживати алкоголь; 
  • їсти продукти тваринного походження.

У чому допомагає Іверська ікона Божої Матері - молитва до Богородиці

Іверській іконі Божої Матері моляться про позбавлення від хвороб і скорботи, просять розраду в бідах, уберегти від пожежі, дати хороший урожай, зцілити душевні рани, а також за тяжких обставин. Ікону слід тримати в домі біля входу - так вона буде захищати від бід і неприємностей. 

Молитва Іверській іконі Божої Матері

О Пресвята Владичице Богородице! Прийми недостойну молитву нашу, і збережи нас від наклепу злих людей і від раптової смерті, і даруй нам перш кінця покаяння. На моління наше змилосердься і радість замість печалі даруй. І визволи нас, Владичице, від усякої біди та напасті, скорботи та хвороби, і від усякого зла. І сподоби нас, грішних рабів Твоїх, одесну стати у Другому Пришесті Сина Твого, Христа Бога нашого, і спадкоємцями бути Царства Небесного і життя вічного з усіма святими у нескінченні віки віків. Амінь.

Вас також можуть зацікавити новини: