Коли відзначаємо Василя та Маланки / колаж УНІАН, фото УНІАН, ua.depositphotos.com

Свято Маланки і Василя, або як його просто називають - Василя та Маланки - це насправді два свята. Але відзначають їх одне за одним, а традиції настільки тісно переплелися, що дві дати стали одним великим святом. Цього року ми відзначали його вже за новим церковним календарем, втім, частина українців святкуватиме за страим стилем - розповідаємо про його традиції та заборони.

Коли свято Василя і Маланки за старим і новим стилем 

У зв'язку з переходом Православної церкви України на новий церковний календар усі дати неперехідних свят (тобто, фіксовані) змістилися на 13 днів раніше. Це означає, що якщо за старим стилем день преподобної Меланії (свято Маланки) відзначають 13 січня, а день святого Василя - 14 січня, то за новим стилем Маланка - 31 грудня, а Василя - 1 січня. Тобто, обидва свята випадають на переддень і початок нового року. Втім, частина українців все-таки святкуватимуть його за старим звичаєм - 13 та 14 числа, в переддень та у день Старого Нового року. 

Традиції та святкування Маланки та Василя

Щедрівки на Василя та Маланки / фото УНІАН

Маланка і Василь - це, як уже говорилося, народні назви свят. Увечері на Маланку традиційно відзначають Щедрий вечір, або багатий Святвечір. За святковим столом збирається вся родина, а на стіл ставлять найкращі страви, обов'язково - щедру кутю та узвар. Птицю і рибу не подають - щоб щастя не "полетіло" і не "поплило".

Відео дня

Після застілля заведено просити одне в одного вибачення, а молодь традиційно вбирається і йде щедрувати після заходу сонця аж до опівночі - співають щедрівки, відганяючи всіляку нечисть, і вітають усіх зі святом. Господарі, що зустрічають, пригощають щедрівників солодощами, а нині заведено давати й кілька монеток. Одна з традицій Маланки - господиням потрібно обійти кожну кімнату в домі з трьома запаленими свічками. Вважається, що в ніч на Василя злі духи отримують особливу силу, тож їх слід було відлякати та захистити дім від бід. 

За старих часів у ніч з Меланки на Василя також спалювали старий одяг і одягали новий - це символізувало початок нового життя. Незаміжні дівчата ж у цей час традиційно ворожили. Після опівночі або рано вранці на Василя чоловіки вирушали до сусідів, родичів, друзів, щоб "засіяти" їх. Для цього навколо оселі та в хаті розсипали зерна пшениці, вівса, ячменю, жита і говорили: "На щастя, на здоров'я, на Новий рік". Вважається дуже гарною прикметою, якщо першим поріг хати в новому році переступить чоловік. Тому й засівати вирушали тільки хлопці та чоловіки. Ба більше, на свято Василя традиційно йдуть свататися, тож у цей час незаміжнім дівчатам можна чекати в гості не лише посівальників.

Ворожіння на Маланки

Ніч із Маланки на Василя вважається однією з наймагічніших і найпридатнішою для ворожінь - на кохання, судженого і заміжжя. Згідно з повір'ям, у ніч з 13 на 14 січня нечиста сила краде на небі Місяць, щоб настала непроглядна темрява. З потойбічного світу виходять духи і бродять серед нас - ось дуже слушна нагода поставити їм запитання й отримати відповіді. Є кілька способів таких ворожінь:

  • Ворожіння з чоботом

Одне з найпопулярніших: слід узяти свій чобіт і опівночі, стоячи на порозі у себе вдома, кинути його на вулицю, якнайдалі. Куди чобіт впаде носком - звідти й чекати нареченого.

  • Ворожіння на воску

Теж вельми популярне, але з цим ворожінням радять бути обережним: за повір'ям, усе нагадане воском обов'язково збувається. Для ворожіння потрібно розтопити віск в окремому посуді, а потім вилити його в чашку з водою - віск набуватиме будь-яких форм, за якими і ворожать на майбутнє.

  • Ворожіння на рисі

Узяти чашку рису і зі словами "Скажи, долю, чого ж мені чекати: доброго чи злого" загадати бажання і висипати крупу з чашки на стіл. Потім потрібно вибрати з крупинок усі погані й перерахувати їх. Якщо їх непарна кількість - не збудеться бажання, парна - збудеться.

Василя і Маланки - заборони і забобони

За народними повір'ями у свято Василя і Маланки заборонено таке:

  • не можна виносити сміття, особливо ввечері - винесеш щастя і благополуччя;
  • не можна сваритися і лаятися;
  • не варто брати і давати в борг - весь рік будеш у боргах ходити;
  • не варто надягати поношений одяг і одяг темного кольору;
  • не можна вголос говорити число "тринадцять";
  • жінкам не можна засівати.

Також не радять у свято перераховувати дрібні монети - це до бідності, а ось великі купюри, навпаки, можна. Заручини на Василя обов'язково призведуть до вдалого шлюбу, а дитина, яка народиться цього дня, буде щасливою.

Раніше ми розповідали, коли Старий Новий рік 2024 та про традиції цього унікального свята. 

Вас також можуть зацікавити новини: