Які звичаї на Великдень існують / фото УНІАН ( Микола тис)

Цього року Великдень 2022 випадає на 24 квітня. Світле торжество має не тільки свої традиції - випікання пасок і фарбування яєць - а й інші важливі народні повір'я. УНІАН розповість, які звичаї на Великдень існують і як правильно зустріти це свято.

Що потрібно робити на Великдень - прикмети

Великдень 2022-традиції та прикмети / depositphotos.com

У світле свято Великодня християнам потрібно вмитися водою з колодязя або джерела. Такий обряд гарантовано принесе здоров'я тому, хто його зробив. Якщо у вас є якесь бажання і ви хочете, щоб воно скоріше виповнилося, з'їжте з ранку в день Великодня освячене яблуко і подумайте про заповітну мету.

Також Святий Великдень має іншу важливу традицію - христосування. Це означає, що всі присутні за святковим столом повинні взяти в руку по крашанці і стукнутися один з одним. В кінці тлумачать результат:

Відео дня
  • яйце не розбилося і витримало всі "удари" - у людини буде щасливий рік;
  • якщо дівчина стукнеться з дитиною і скаже " Христос Воскрес!"- наступний Великдень зустріне вагітною;
  • яйце випало з рук - готуйтеся до неприємностей, краще відмовитися від поїздок;
  • яйце розбилося до обіду - буде сварка в родині, після обіду - втратите гроші;
  • яйце скотилося зі столу - в оточенні є заздрісники.

Після того, як ритуал биття яйцями закінчено, дівчата дивляться, наскільки близько жовток знаходиться до білка. Чим він ближче - тим швидше дівчина вийде заміж, чим більш насиченим його колір - тим вдаліше буде шлюб.

Народні повір'я свідчать, що великодні паски і яєчну шкаралупу після святкового обіду не можна викидати. Із залишків випічки можна зробити сухарики або віддати їх домашній худобі, а шкаралупу спалити в багатті або закопати в землю (там, де не ходять люди).

Що не можна робити в Великдень - заборони

Крім традицій, в святковий день існують і певні заборони, ігноруючи які, ви можете розгнівати Бога. На Христову неділю забороняється:

  • занадто довго спати і лінуватися;
  • лихословити, лаятися, пліткувати;
  • працювати і займатися домашніми справами;
  • працювати на городі;
  • виносити сміття після заходу сонця;
  • підстригати або фарбувати волосся;
  • вінчатися і виходити заміж;
  • їздити на кладовищє і поминати померлих.

Також в день Великодня не можна пекти паски і фарбувати яйця - для цього був даний Страсний тиждень 2022, а саме чистий Четвер.

Великдень 2022 - ритуали і змови

Яку молитву читати в суботу перед Великоднем / depositphotos.com

З давніх-давен існував цікавий ритуал - люди ставили в своїх будинках поруч з іконами глечики з медом і запалювали свічки. Після того, як закінчиться свято і великодні служби, відносили цей глечик на могилу родичам разом з трьома крашанками.

Незважаючи на заборону відвідувати кладовища, деякі віруючі все одно виконують цей ритуал. Також багато слов'яни читають змови:

На любов

Вранці в день Великодня налийте в склянку святої води, розмішайте в ній ложку меду і скажіть:

Я красива, я пригожа, на берізку струнку схожа. Я як мед солодка, як свято приємна, душею чиста, тілом охайна. Я тобі одному обіцяна, разом бути нам небом заповідано

В кінці вмийтеся цією рідиною і дайте їй висохнути на шкірі самостійно.

На заміжжя

Візьміть дев'ять сирих яєць і вінчальні наклейки, пофарбуйте яйця в зелений, червоний і синій кольори по три штуки на кожен. Поки клеїте наклейки, скажіть слова:

Як люди люблять Святу Пасху, цінують і пам'ятають материнську ласку, так би і мене чоловіки і хлопці сильніше сильного любили, пущі більшого цінували. Табунами за Божою рабою (своє ім'я), ходили. Христос воскрес, a до Діви - женихи. Bo ім'я Трійці Великої. Амінь

Прикрашені яйця складіть на тарілку і зберігайте до Великодня. На свято візьміть найбільше яйце і з'їжте, іншими почастуйте друзів.

Для примирення в сім'ї

Щоб виконати цей ритуал, потрібно взяти пасхальне яйце, скотити його з гірки і, поки воно котиться, сказати:

Як це яєчко з гори скотилося, так і горе мене відпустило. В ім'я Отця і Сина і Святого Духа. Нині і повсякчас і на віки віків. Амінь

Також можна вимовити молитву, яка подарує вашій родині мир і благополуччя:

Христос Воскрес, моїй родині здоров'я, Моєму дому багатства, моєму полю – урожай. Амінь

Звертатися до Господа з такими словами потрібно під час Великоднього дзвону.

Вас також можуть зацікавити новини: