Вознесіння Господнє / depositphotos.com

Через 40 днів після Великодня православні віруючі відзначають велике церковне свято - Вознесіння Господнє. Це день, коли Ісус Христос у плоті вознісся на небо. УНІАН розповідає про традиції цього дня і що забороняє церква.

Вознесіння Господнє - історія свята

В Євангеліє Вознесіння описано так: Ісус Христос воскрес і 40 днів був на землі, в колі учнів і пастви, яким розповідав про Царство Боже. Потім він зібрав апостолів на горі Єлеон біля Єрусалиму, благословив усіх, велів не розходитися, а сам у плоті вознісся на небо.

Пізніше апостолам з'явилися два ангели - вони повідомили, що через деякий час Христос знову прийде на землю і буде судити і живих, і мертвих. "Цей Ісус, що вознісся від вас на небо, прийде таким же чином, як ви бачили Його, що сходить на небо".

Відео дня

На іконі "Вознесіння Христа" зображені 12 апостолів і Пресвята Богородиця в центрі. Нагорі зображений Ісус Христос - в лівій руці він тримає сувій, що символізує Євангеліє, а правою благословляє.

Коли Вознесіння Господнє 2023

У свята Вознесіння Господнє немає чіткої дати - щороку його відзначають на 40-й день після Великодня. Але це завжди четвер. У православних християн Великдень у 2023 році - 16 квітня, тому 25 травня - Вознесіння Господнє, у католиків це свято - 18 травня.

Що потрібно робити на Вознесіння

У цей день паломники з усього світу їдуть в монастир на гору Єлеон - там знаходиться камінь з відбитком ноги Христа, з якого Він вознісся на небо.

Напередодні четверга, в середу ввечері, в храмах проходить всенічне бдіння. На саме свято можна піти в храм на літургію і помолитися - в цей день Господь вислуховує всі прохання. Також дозволено поминати покійних, можна поставити свічку за упокій душі.

За церковним статутом на Вознесіння немає посту, тому після служби збираються за святковим столом.

Що не можна робити в день Вознесіння Господнього

Так як Вознесіння - це велике свято, то в цей день забороняється:

  • лаятися, сперечатися, скандалити; 
  • прибирати, прати, шити, займатися важкою роботою;
  • плакати і засмучуватися;
  • викидати сміття і плювати на вулиці;
  • відмовляти в милостині.

День потрібно провести спокійно і в гарному настрої.

Як в народі називається свято Вознесіння Господнє і прикмети дня

Повна назва свята - Вознесіння Господа Бога і Спасителя нашого Ісуса Христа. Але в народі його називають просто - Вознесіння, а ще Спасів день.

За повір'ями, цього дня вулицями ходить Господь під виглядом жебрака, тому на Вознесіння обов'язково подають милостиню, а також не можна кидати сміття і плюватися - щоб не попасти в Христа. Наші предки в цей день пекли особливе печиво - "драбинки", яке мало допомогти душам предків швидше піднятися на небо.

Раніше ми розповідали, які молитви за загиблих воїнів потрібно читати.

Вас також можуть зацікавити новини: