Яке церковне свято 1 січня / depositphotos.com

Сьогодні православні шанують пам'ять преподобного Іллі - Чудотворця Муромського, який був воїном і ченцем, служив Батьківщині за часів правління Володимира Мономаха. Ілля Муромський все життя провів у походах, а в похилих літах прийняв чернечий постриг і став вести самітницький спосіб життя в Києво-Печерській лаврі - там же покояться його святі мощі.

На честь пам'яті Чудотворця сьогодні відзначається народне свято 1 січня - Іллі Муромського.

Православне свято 1 січня - день пам'яті преподобного Григорія

Григорій народився і жив у місті Медіолані, де був дияконом. Одного разу Григорій зустрів відлюдника, який передбачив йому сан єпископа і порадив відправитися в Олександрію. 

Відео дня

У той же час ефіопський цар пішов війною проти оміритського царя, розбив його і почав поширювати в містах християнську віру. Пізніше він попросив надіслати йому людину, гідну стати єпископом для Оміритського царства. Григорій зайняв цей пост і багатьох юдеїв звернув до Христа.

Прикмети 1 січня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН (Андрій Горб)
  • у ніч на 1 січня дме сильний вітер - буде хороший урожай фруктів;
  • вранці іній на деревах - рік буде хлібородним;
  • у цей день зустріти першим чоловіка - до удачі і благополуччя на 12 місяців;
  • відлуння на вулиці далеко йде - до сильних морозів.

Що сьогодні не можна робити

Віруючі в цей день не виконують важку і брудну роботу - вважається, що ті, хто порушує заборону, ризикують весь роком потім возитися з неприємними справами. Також не можна прибирати в будинку і займатися господарством - це призведе до бідності і збитків. Якщо вам потрібно позичити грошей, виберіть для цього інший день - позики 1 січня можуть призвести до вічного стану боржника.

Що можна робити 1 січня

У народі вважалося, що в цей день найкраще просто відпочивати і нічого не робити. Але не лінуватися, а приділяти час собі і своїм рідним. Торговцям радять поступитися трохи в ціні першому покупцеві, тоді весь майбутній рік справи йтимуть добре. Зустрічати новорічну добу потрібно тільки в новому одязі і гарному настрої.

Вас також можуть зацікавити новини: