Яке церковне свято сьогодні, 14 квітня, традиції та заборони дня / ua.depositphotos.com

14 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують преподобного Мартина, сповідника, папу Римського, а також преподобного Іоанна Ліствичника. У народному календарі - Мартин Лисогон. Розповідаємо про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 14 квітня за старим стилем.

14 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

14 квітня за новим стилем (27 квітня за старим) - день пам'яті преподобного Мартина, сповідника, папи Римського.

Мартин жив у I столітті, в Італії. Він був добре освічений і вступив до кліру Римської церкви. У 649 році його обрали сьомим папою Римським.

Відео дня

Папа Мартин вів активну боротьбу проти єретиків, за що і потрапив у немилість імператора Констанса. Мартина вирішили прибрати і відправили до нього найманого вбивцю. Але сталося несподіване: щойно найманець наблизився до папи, як тут же осліп.

Імператор цього так не залишив і домігся, щоб Папу Римського відправили на заслання на безлюдний острів в Егейському морі. Преподобного хотіли стратити, але потім змінили покарання і відправили в Херсонес Таврійський (Крим, Україна). Там святитель Мартин захворів і незабаром помер, а його мощі перенесли в Рим.

***

14 квітня 2024 року згадують преподобного Іоанна Ліствичника. Ця дата перехідна, пам'ять святого звершується в 4-ту Неділю Великого посту, тому вона однакова як для нового, так і для старого календаря.

Відомо, що Іоанн Ліствичник народився близько 570 року. У 16 років він прийняв чернечий постриг у Синайському монастирі. 40 років Іоанн провів у самітництві в пустелі, в безмовності та молитві. Коли йому було 75 років, його обрали ігуменом Синайської обителі. У цей же час, на прохання ігумена іншого монастиря, Іоанн написав свою працю - "Ліствиця духовна", посібник для сходження до духовної досконалості, "драбина" до Небесних врат. У цій праці описано тридцять "сходинок" - ступенів сходження людини до духовної досконалості. За назвою цієї праці Іоанна і прозвали Ліствичник.

Свято 14 квітня за старим стилем - день пам'яті преподобної Марії Єгипетської.

Про що говорять прикмети на 14 квітня

14 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про врожай і погоду:

  • якщо день теплий - чекай похолодання і гарний урожай влітку;
  • хмари тануть - настане ясна і суха погода;
  • дощ цього дня - до поганого врожаю.

У народному календарі 14 квітня - свято Мартин Лисогон. День так прозвали тому, що зазвичай у цей час лисиці залишають старі нори і будують собі нові.

Що можна робити 14 квітня

Цього дня моляться святому Мартину - просять у нього захисту від голоду, розорення, допомоги позбутися поганих звичок. Триває Великий піст 2024 - тим, хто постить, дозволяється гаряча їжа з олією.

За народними прикметами день святого Мартина вважається вдалим для заручин - спільне життя буде легким. Також на Мартіна Лисогона всіляко оберігають птахів: вважається, що якщо цього дня погодувати хоча б одного птаха, то весь наступний рік не буде проблем із грошима і везінням у справах.

Що не можна робити 14 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, сваритися, відмовляти в допомозі. Народні прикмети забороняють у день святого Мартина обманювати, лестити і давати неправдиві обіцянки - інакше можна накликати біду.

14 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олександр, Антон, Валентин, Мартін.

Вас також можуть зацікавити новини: