Церковне свято 16 лютого / depositphotos.com

На наступний день після Стрітення віддають шану святим, які стали учасниками біблійних подій. 16 лютого православна церква вшановує пам'ять праведних святих Симеона Богоприємця і Анни пророчиці.

У цей день і природа, і люди починають готуватися до весни, тому народне свято 16 лютого 2023 так і називається - Починки.

Православне свято 16 лютого - Симеон Богоприїмець і Анна Пророчиця

Святий Симеон вважався одним з Божих обранців. Він жив за 2,5 століття до Різдва Христового. Історія свідчить, що одного разу єгипетський цар Птолемей II Філадельф зібрав 72 вчених чоловіка, щоб вони перевели священні писання на грецьку мову. Серед них був і Симеон. Під час роботи над книгою пророка Ісаї святий натрапив на фразу: "Діва в утробі прийме і народить сина". Симеон вирішив, що слово "Діва" вказано помилково і замість нього має бути написано "Дружина". Але як тільки він зібрався виправити неточність, йому з'явився Ангел і зупинив його. Ангел сказав, що Симеон буде жити до тих пір, поки сам не переконається, що це пророцтво збулося. За переказами, Симеон прожив близько 360 років.

Відео дня

Зустріч Симеона з маленьким Ісусом відбулася на сороковий день після Різдва Христового - коли Діва Марія і Йосип принесли його в храм. У той день старець Симеон теж прийшов в храм, взяв немовля і сказав: "Нині відпускаєш раба Твого, Владико, по слову Твоєму, з миром, бо бачили очі мої спасіння Твоє, яке Ти приготував перед лицем всіх". 

Того ж дня в храмі перебувала 84-річна благочестива вдова - Анна-пророчиця. До цього дня вона довгі роки молилася і постилася, а коли побачила дитину, то впізнала в ньому Спасителя. Анна вклонилася Богородиці та Ісусу, а пізніше стала проповідувати, що на землю прийшов Месія.

Прикмети 16 лютого 

Прикмети на 16 лютого / фото ua.depositphotos.com

16 лютого природа вже готується до весни, а за прикметами можна було визначити, якою вона буде:

  • якщо сьогодні горобці цвірінькають голосно, то весна буде дуже рання; 
  • якщо 16 лютого сніг йде, значить, літо буде дощовим і холодним.

Що сьогодні не можна робити 

16 лютого не можна брати гроші в борг і надягати чорні речі. Забороняється сперечатися і з'ясовувати стосунки з близькими - домовик може розлютитися. Також сьогодні ні в якому разі не можна лінуватися - можуть забрати темні сили. У домі не варто робити перестановку, інакше не буде спокою.

Що можна робити 16 лютого

У цей день потрібно молитися Симеону і Анні, щоб вони дарували здоров'я новонародженій дитині. 16 лютого селяни робили почин, тобто починали підготовку до весни: вважається, чим раніше почати приготування до нового сезону, тим більше можна встигнути зробити. Цього дня чоловіки лагодили сільськогосподарський інвентар, а жінки перебирали речі, наводили лад у погребах, на горищі. Всю роботу потрібно було виконати добре - згідно з повір'ям, домовик все перевіряє. 

Вас також можуть зацікавити новини: