Яке народне свято 16 лютого / фото REUTERS

Православна церква України 16 лютого вшановує пам'ять пресвітера Памфіла, мученика Павла та єпископа Маруфа Месопотамського.

У це народне свято українці готувалися до майбутнього посівного сезону - купували та пророщували насіння, лагодили сільськогосподарський інвентар, висаджували розсаду.

За старим стилем у свято сьогодні вшановують праведних Симеона Богоприємця та Ганни Обручниці. Праведник Симеон, згідно з Біблією, прожив понад 300 років. Одного разу йому з'явився Ангел і сказав, що Симеон житиме, доки не переконається, що виповнилося пророцтво про народження Божого Сина від Діви. У Єрусалимському храмі Симеон та літня служниця Ганна зустріли Марію з новонародженим Ісусом.

Відео дня

Народне свято 16 лютого відоме як Симеон та Ганна, і вважається дитячим днем. У цю дату прийнято балувати дітей, пригощати та обдаровувати. Батьки моляться святим про міцне здоров'я та довголіття дітей, захист від нещасть.

Селяни 16 лютого оглядали та лагодили кінські упряжки, вози, збрую. Також оглядали та підковували коней, прибирали у стайні. Це пов'язано з тим, що зима вже добігала кінця. Незабаром сніг розтане і дороги стануть їздовими.

Часто в цю дату пригощали домовика, щоб він не пустував у хаті і не мучив коня. Господарі на свято 16 лютого варили казанок каші в печі, і залишали біля печі частину частування для домовика.

16 лютого - знак Зодіаку

Народжена 16 лютого людина за знаком Зодіаку - Водолій. Іменинники цього дня характером активні, енергійні, рішучі. Вони невдачливі та постійно притягують до себе різні неприємності. Мають незвичайні захоплення та не бояться виділятися з натовпу. У народжених 16 лютого людей слабке здоров'я.

16 лютого свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 16 лютого

У цю дату не можна лаяти і тим більше бити дитину, інакше вона не буде поважати батьків.

Не дуже вдалий день для торгівлі. У цю дату не варто влаштовувати розпродажі і випускати нові товари.

Не можна брати гроші в борг сьогодні.

У день Симеона не можна носити одяг чорного кольору.

Прикмети погоди 16 лютого

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Горобці голосно співають - до ранньої весни.
  • Багато снігу випало - літо буде дощовим.
  • Слабка тяга в печі або котлі віщує потепління, сильна - похолодання.
  • Сонячний день і блакитне небо в цей день віщують відсутність сильних морозів, але холодну весну.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас є актуальними.

Вас також можуть зацікавити новини: