Церковне свято 17 травня / depositphotos.com

Мучениця Пелагея жила в III столітті в Тарсі в Малій Азії. Вона була з багатої сім'ї, надзвичайно освічена і красива. Імператор Діоклетіан хотів одружити її на своєму спадкоємці, але через те, що він був гонителем християн, Пелагея відмовила йому і таємно хрестилася. 

Пелагея вмовляла хреститися і свою матір, але та була впертою язичницею і відмовлялася увірувати в Христа. Більш того, вона привела дочку до спадкоємця Діоклетіана і сказала, щоб він робив з нею все, що хоче. Юнак не знав, як вчинити, тому вбив себе. Тоді мати розгнівалася і привела Пелагію до імператора, але той полонився її красою і запропонував вийти за нього заміж. Дівчина відмовилася, так як наречений у неї вже був - Господь наш Ісус Христос.

За це Діоклетіан наказав спалити християнку в мідному бику. Мучениця перехрестилася і пішла на страту, тіло її розчинилося, а кістки залишилися цілими. Ці мощі були пізніше поховані на горі, де згодом віруючі побудували храм.

Відео дня

На честь пам'яті Святої сьогодні відзначається народне свято 17 травня - Пелагея-заступниця.

Прикмети 17 травня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН
  • горобці літають зграями - буде сильний вітер;
  • побачити дикого зайця або кролика - до неприємних звісток;
  • літають травневі жуки - літо буде посушливим;
  • сильний дощ сьогодні - урожай буде багатим.

Що сьогодні не можна робити

У цю дату заборонено ображати птахів, в тому числі і домашніх. Краще і зовсім відмовитися від м'ясних страв. Православна церква радить не відмовляти в допомозі людям, інакше самі будете потребувати. Також в цю дату не можна робити подарунки, особливо під забороною перли, віник, мітла, лопата, дзеркало, голки, шпильки, чорні рукавички, ікони, кішка або кошеня.

Що можна робити 17 травня

Християни сьогодні моляться святій Пелагеї про заступництво і допомогу. Вважалося, що мучениця захищає і береже тих, хто був несправедливо ображений. Ви можете попросити у неї ради і заступництва, щоб впоратися з підступами ворогів. Припустимо в цю дату ходити в гості або запрошувати друзів до себе: чим веселіше пройде зустріч - тим вдаліше буде рік.

Вас також можуть зацікавити новини: