Яке церковне свято сьогодні, 21 лютого / колаж УНІАН, фото pixabay.com

21 лютого за новим церковним календарем православні згадують преподобного Тимофія Олімпійського. У народі - свято Тимофій Весняний. Про заборони і прикмети дня, що відзначають у православній церкві 21 лютого за старим стилем - у матеріалі. 

21 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

21 лютого за новим стилем (6 березня за старим стилем) - день пам'яті святого Тимофія Олімпійського, пустельника, який жив у VIII столітті.

Про життя святого відомо небагато. Тимофій народився в Італії. З юних років він почав працювати при монастирі "Символи" біля гори Олімп. Так і отримав своє ім'я - Олімпійський.

Відео дня

У дорослому віці Тимофій вирішив стати відлюдником і багато років провів на самоті. Святий багато подорожував - на самоті ходив лісами, горами, пустелями. За свій спосіб життя і безперестанні молитви він отримав від Бога дар зцілення і вигнання нечистої сили. Прожив преподобний до глибокої старості.

Свято 21 лютого за старим стилем - день пам'яті великомученика Федора Стратилата.

Про що говорять прикмети на 21 лютого

21 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 21 лютого - свято Тимофій Весняний. Вважалося, що після цього дня зима вже не страшна, а за прикметами судили, якою буде весна:

  • яка погода на Тимофія - такою і вся весна буде;
  • повітря тепле і сухе - весна буде теплою і швидко мине;
  • струмки потекли - сіяти потрібно рано.

За прикметами з цього дня починався сокорух у кленах і березах, тому рубати дерева не можна. 

Що не можна робити 21 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - вступати в суперечки, лаятися, відмовляти в допомозі. 

Народні прикмети застерігають виходити з дому без натільного хрестика. Також цього дня радять бути дуже обережним зі спиртними напоями - є ймовірність накоїти дурницю або затіяти сварку.

Що можна робити 21 лютого

Святого Тимофія називають заступником бідних, батьком сиріт і розрадою скорботних, у преподобного просять зцілення від усіляких хвороб.

Цього дня заведено робити генеральне прибирання в домі та позбуватися мотлоху, що накопичився за зиму. Вважається, що таким чином можна викинути з дому всі нещастя і біди. Сни в цю ніч вважаються пророчими.

21 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Захар, Тимофій, Григорій, Данило, Олександр, Іван, Костянтин, Георгій, Павло, Ольга.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: