Яке церковне свято сьогодні, 23 лютого / ua.depositphotos.com

23 лютого за новим церковним календарем православні згадують священномученика Полікарпа, єпископа Смирнського. У народі свято називається "Кислі дівки". Про заборони і прикмети дня, що відзначають у православній церкві 23 лютого за старим стилем - у матеріалі. 

23 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

23 лютого за новим стилем (8 березня за старим стилем) - день пам'яті священномученика Полікарпа, єпископа Смирнського.

Полікарп народився і жив у I-II століттях, на території сучасної Туреччини. Він був сиротою, виховувала його християнка Калліста. Коли вона померла, Полікарп роздав майно бідним, а сам став аскетом. 

Відео дня

Його вчителем був апостол Іоанн Богослов. Згодом і сам Полікарп став найшанованішим богословом у Малій Азії. Спочатку його поставили дияконом, а потім єпископом Смирни, навколо себе він зібрав учнів. 

Полікарп усе життя провів у служінні Богу, створив "Послання до Філіппінців". Але коли йому було 86 років, то почалися гоніння на християн. Єпископа також змушували зректися Христа, а коли він відмовився, то святого спалили живцем.  

Свято 23 лютого за старим стилем - день пам'яті преподобного Прохора, чудотворця Києво-Печерського, а також ікони Божої Матері "Вогневидна".

Про що говорять прикмети на 23 лютого

23 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / фото ua.depositphotos.com

У народному календарі 23 лютого - свято "Кислі дівки". За народною прикметою, якщо до цього дня дівчина не заручилася, то може просидіти в дівках до літа і "киснути". 

Багато прикмет дня пов'язано з птахами:

  • чути стукіт дятла - весна буде пізньою;
  • горобці почали вити гнізда - холодів більше не буде;
  • голуби воркують - до гарної та ясної погоди;
  • сорока сховалася під дах - до хуртовини.

Вважається, що якщо цього дня випав туман, то літо буде сирим і дощовим.

Що не можна робити 23 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, пліткувати, відмовляти в допомозі, сумувати.

За народними прикметами дівчатам не слід цей день проводити в суто жіночій компанії, щоб не залишитися самотньою. Не радять змітати павутиння в оселі та вбивати павуків - інакше не буде щастя, а також ходити в старих речах.

Що можна робити 23 лютого

У святого Полікарпа Смирнського просять допомоги у вихованні дітей. Також вважається, що святий може зцілювати від хвороб. 

За старовинною традицією незаміжнім дівчатам, щоб швидше вийти заміж, цього дня потрібно спекти пиріг і пригостити ним незаміжніх подруг. 

23 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Климент, Іван, Сергій, Кузьма, Олексій, Михайло, Мойсей, Микола, Олександр.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: