Яке церковне свято сьогодні, 24 квітня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

24 квітня православні віряни згадують святого Саву Стратилата і з ним 70-ти воїнів, преподобного Саву Печерського, мученика Євсевія. У народному календарі - Євсеїв день. Про його традиції, прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 24 квітня за старим стилем - розповідаємо нижче.

24 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

24 квітня за новим календарем (7 травня за старим) - день пам'яті мученика Сави Стратилата, преподобного Сави Києво-Печерського і мученика Євсевія.

Сава жив у III столітті, був хоробрим воїном і удостоївся чину воєводи-стратилата. Він сповідував християнство і часто допомагав нужденним і знедоленим. За цю чесноту Сава отримав від Бога дар чудотворення і зцілення.

Відео дня

Імператор Авреліан, дізнавшись про віросповідання Сави, намагався змусити його зректися віри. Коли Сава відмовився, його піддали тортурам, але воєвода дивом залишався неушкодженим. 70 воїнів, які стали свідками цього, теж увірували в Христа. Їх засудили до страти, а святого Саву кинули в темницю. Він до кінця виніс муки, що випали на його долю, і не зрікся віри.

***

Про Саву Печерського збереглося небагато інформації. Відомо, що він жив у XIII столітті і подвизався в Ближніх печерах Києво-Печерського монастиря. У "Книзі про святих" і в каноні служби Києво-Печерським Саву Печерського називають чудотворцем. Пам'ять його звершується 24 квітня - заради тезоіменитства зі святим Савою Стратилатом.

***

Про життя Євсевія також відомо не дуже багато. Євсевій і ще 40 осіб разом із ним були свідками тортур святого Георгія Побідоносця. Побачивши чудесні зцілення воїна, всі вони увірували в Христа. За це мучеників відправили в темницю, а потім стратили.

Свято 24 квітня за старим стилем - день пам'яті Антипи, єпископа Пергама Асійського.

Про що говорять прикмети на 24 квітня

24 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 24 квітня - свято Євсеїв день. Його прикмети говорять про майбутню погоду і врожай:

  • день спекотним видався - у червні буде прохолодно;
  • сережки на березі з'явилися - можна сіяти овес;
  • багато комарів - буде гарний урожай вівса;
  • дощ пішов - до врожаю жита;
  • зацвіла черемха - чекай скоро холодів.

Після цього дня чекають ще 12 нічних заморозків.

Що можна робити 24 квітня

Сава Стратилат - покровитель військових, йому моляться з проханнями зміцнити дух, винести всі тяготи життя. Святого Євсевія вважають покровителем посівних робіт, йому моляться за гарний урожай вівса.

За народними традиціями цього дня заведено готувати страви з вівса - кашу, хліб, суп, вівсяне печиво і кисіль, щоб був багатий врожай, а також печуть вівсяні млинці - ними пригощають близьких і нужденних, щоб у домі був достаток.

Що не можна робити 24 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, сваритися, влаштовувати п'янки. Триває Великий піст 2024 - тим, хто постить, заборонені скоромні продукти, цього дня належить сухоїдіння. 

Народні прикмети не радять починати нових справ - все буде даремно. Не можна в жодному разі відмовляти в допомозі - необережним вчинком можна накликати злидні. Заборонено позичати і перераховувати гроші - до бідності.

24 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Валентин, Єлизавета, Інокентій, Овсій, Йосип, Леонтій, Микола, Сава, Сергій, Фома.

Вас також можуть зацікавити новини: