Церковне свято 27 Грудня / depositphotos.com

Фірс, Левкий і Каллінік жили в місті Кесарії. За часів гоніння на християн туди прибув Кумврій і став жорстоко мучити віруючих. Левкий викрив його в цьому, тоді він убив християнина. Пізніше до нього прийшов Фірс з більш суворим викриттям, тоді Кумврій переконував святого зректися від Христа. Фірс відмовився, тоді його довго мучили, але він залишався неушкодженим. Бачачи такі чудеса, язичник Каллінік обстриг волосся і хрестився. За таку зраду Каллініка стратили, а Фірс, помолившись, помер сам.

На честь пам'яті святих сьогодні відзначається народне свято 27 грудня - Калинник.

Православне свято 27 грудня - день пам'яті Філімона, Аполлонія, Аріана і Феотиха

Аріан був правителем в місті Фіваїді, за часів гоніння на християн при імператорі Діоклетіані, він прибув в Антіохію і став мучити віруючих. Аполлоній був кліриком і домовився з Філімоном - придворним музикантом - що той за гроші одягне язичницькі одежі і принесе жертву ідолам замість Аполлонія. Филимон погодився, але Господь викликав його до себе, тоді язичник увірував у Христа.

Відео дня

За такі дії Аріан викликав до себе Філімона і Аполлонія, довго мучив їх. Під час тортур стріла, якою воїни хотіли пронизати тіло Філімона, відскочила і потрапила в око Аріану. Він став просити про зцілення, той відмовився. Обидва мученики померли, а Аріан страждав від очної хвороби і вилікувався за допомогою землі з могили віруючих. Тоді він повірив у Христа і прийняв хрещення всією сім'єю. Дізнавшись про це, імператор Діоклетіан наказав втопити Аріана і його воїнів, старшим з яких був Феотих.

Прикмети 27 грудня

Народні прикмети сьогодні / фото УНІАН, Валерій Шмаков
  • тепло сьогодні - літо буде спекотним;
  • погода кілька разів змінюється - настане відлига;
  • вночі іній вкрив дерева - чекати снігопаду;
  • яка погода сьогодні - така буде і в лютому.

Що сьогодні не можна робити

Так як 27 грудня триває Різдвяний піст, заборонено пити алкоголь, вживати їжу тваринного походження та молочні продукти. Не можна нехтувати гігієнічними процедурами - наші предки в цей день ретельно вмивалися, так як вважали, що вода очищає від нечистої сили.

Що можна робити 27 грудня

Ця дата в народі стала відомою, як день, коли на вулицю виходить нечисть, в тому числі перевертні, які перетворюються на тварин та інших людей. Слов'яни навіть бачили небіжчиків, які стукають в будинки в темний час доби. Але існувало повір'я, що такі сутності не чіпають хороших господарів, тому люди в цей день активно прибирали будинки і наводили порядок.

Вас також можуть зацікавити новини: