Православні віруючі щороку дотримуються сорокаденного Різдвяного посту, який закінчується в Святвечір - переддень Різдва Христового. Цей піст вважається одним з найсуворіших в році і необхідний, щоб очистити свої душу і тіло перед великим святом. УНІАН розповість, що можна їсти в Різдвяний піст мирянам.
- Різдвяний піст 2022 - періоди та правила
- Що можна їсти в Різдвяний піст мирянам - список продуктів
- Харчування в піст по днях в Різдвяний піст - графік
Раніше ми говорили про те, коли саме настане Різдвяний піст 2022-2023 і в чому його головні особливості.
Різдвяний піст 2022 - періоди та правила
Відомо, що Різдвяний піст триває 40 днів - це менше, ніж у Великому, але також дуже важко, особливо для непідготовлених людей. До кінця посту доходять не всі, але тих, у кого це вийде, Господь щедро нагородить.
Різдвяний піст розділений на три етапи:
- перший - з 28 листопада по 19 грудня;
- другий - з 20 грудня по 1 січня;
- третій - з 2 січня по 6 січня.
Кожен етап відрізняється від попереднього різноманітністю в раціоні. Чим ближче кінець посту - тим суворіше заборони, наприклад, якщо на самому початку мирянам дозволені риба і олія, то в кінці раціон змінюється і практично повністю складається з сухоїдіння.
Що можна їсти в Різдвяний піст мирянам - список продуктів
Для тих, хто вирішив дотримуватися посту вперше, є важлива рекомендація - не лякатися запаморочення і легкої нудоти. Такі симптоми з'являються через різкий перехід організму на новий раціон - незабаром вони зникнуть, зате з'являться легкість і енергія.
Список продуктів, які можна і не можна їсти на Чотиридесятницю, виглядає так:
В цілому, заборона накладена тільки на їжу тваринного походження, інші продукти можна додавати або прибирати, порадившись з духовним наставником. Головне - розділити харчування на 5-6 разів на день, включаючи перекушування, і їсти через кожні 2-3 години. Так ви не зголоднієте і не будете відчувати особливих поневірянь.
Продукти не обов'язково їсти саме сирими - їх можна тушкувати, варити або запікати в духовці. Варити супи і пісні каші, робити запіканки і пиріжки, головне, щоб їжа була пісною.
Харчування в піст по днях в Різдвяний піст - графік
Як нагадування, ми склали детальний список того, що можна їсти в той чи інший день посту:
- 28-29 листопада - будь-які види риби, каша без масла;
- 30 листопада - продукти рослинного походження;
- 1-2 грудня - овочі з грибами, каша з додаванням олії;
- 3-4 грудня - риба, крупа з маслом;
- 5 грудня - фрукти з овочами, крупа;
- 6 грудня - риба, горіхи, овочі, каші;
- 7 грудня - рослинна їжа;
- 8-9 грудня - рослинна їжа з маслом;
- 10-11 грудня - рибні страви, овочі;
- 12 грудня - овочеві супи, фрукти;
- 13 грудня - рибні страви з овочами;
- 14 грудня - супи з крупою і овочами;
- 15 грудня - рослинна їжа з додаванням олії;
- 16 грудня - фрукти, тушковані овочі;
- 17-18 грудня - рибні страви з гарніром з овочів;
- 19-20 грудня - будь-яка риба, фрукти, крупи з маслом;
- 21 грудня - рослинна їжа;
- 22 грудня - гриби, овочеві рагу, каша з маслом;
- 23 грудня - овочі без масла, супи;
- 24-25 грудня - гаряча рослинна їжа з рослинним маслом, риба;
- 26-29 грудня - будь-які каші з додаванням олії;
- 30 грудня - рослинна їжа;
- 31 грудня - фрукти, овочі, горіхи, ягоди;
- 1 січня - пісна каша без масла;
- 2 січня - тільки сухофрукти, горіхи;
- 3 січня - сирі і печені фрукти з овочами;
- 4 січня - тільки сухофрукти, горіхи;
- 5 січня - супи на овочевому бульйоні, овочі на пару;
- 6 січня - тільки сухофрукти, горіхи.
Перший етап (з 28 листопада по 19 грудня) - по понеділках можна вживати продукти рослинного походження, а по вівторках, четвергах і суботах дозволено додавати рибу і масло. Середа, п'ятниця - сухоїдіння.
Другий етап (з 20 грудня по 1 січня) - по понеділках можна їсти рослинну їжу без масла, по вівторках і четвергах - рослинну їжу з маслом, по середах і п'ятницях - сухоїдіння, а по суботах і неділях миряни вільні покуштувати гарячої їжі з маслом і рибу.
Третій етап (з 2 по 6 січня) - найсуворіший. У понеділок, середу і п'ятницю віруючі повинні дотримуватися сухоїдіння. У вівторок і четвер дозволена гаряча їжа без масла, а в суботу та неділю - гаряча їжа з маслом.