Церковне свято 29 жовтня / depositphotos.com

Лонгін походив з Каппадокії і перебував на службі у правителя Юдеї - Пілата. Лонгін був тим, хто знаходився поруч з Ісусом, коли той страждав на хресті. Бачачи муки Спасителя, Лонгін увірував в нього, як в Сина Божого, пішов на батьківщину і став там проповідувати християнство. юдеї дізналися про це і переконали Пілата, щоб він судив Лонгіна. Так і сталося, сотника обезголовили. 

Православне свято 29 жовтня - день пам'яті княгині Євпраксії Псковської

Княгиня Євпраксія Псковська була дружиною князя Ярослава Володимировича, який жив у Пскові. У 1214 році князь залишив сім'ю і дітей, пішов у Ліфляндію до лицарів. Княгиня, залишена чоловіком, вирішила присвятити своє життя Богу і благочестивим подвигам.

Відео дня

Саме вона заснувала монастир в Пскові, де була настоятелькою. У 1243 році померла від рук свого пасинка. Тіло поховали в монастирі, мощі були визнані чудотворними.

Прикмети 29 жовтня

Народні прикмети сьогодні / ua.depositphotos.com
  • місяць великий і світить яскраво - скоро настануть холоди;
  • випав сніг 29 жовтня - зима буде сніжною;
  • сонце сховалося за хмарами - до погіршення погоди;
  • листя пожовкле, але не опадає - холодів чекати не варто.

Що сьогодні не можна робити

29 жовтня вважається священною датою, тому сьогодні не можна займатися справами, які можуть вплинути на зір, наприклад, вишивати або займатися рукоділлям. Також не рекомендується ходити в ліс, особливо, молодим дівчатам. У цю пору року там мешкає лісовий дух і може потягти красуню до себе.

Що можна робити 29 жовтня

У цю дату наші предки проводили обряди, щоб захистити свої будинки. Сотник Лонгін - захисник від нечисті, тому йому люди моляться про заступництво. Як оберіг слов'яни використовували образ святого і будь-який гострий металевий предмет, часто запалювали свічку. Додатково потрібно було в щілини паркану покласти колючі рослини, тоді нечиста сила точно не потрапить в будинок.

Вас также могут заинтересовать новости: