Християнське свято 5 жовтня / depositphotos.com

Святий Іона був з числа малих пророків. Жив у VIII столітті до Різдва Христового, був наступником пророка Єлисея. Одного разу Бог послав Іона в Ніневію, щоб той напоумив людей визнати свої гріхи і покаятися. Йона не хотів цього, бо знав, що якщо ніневітяни виправляться, Бог простить їх. Іона бажав загибелі ніневітянам за те, що вони заподіяли шкоду його батьківщині.

Іона сів на корабель і поплив в інше місце. Почався шторм, корабельники вирішили, що Бог гнівається на когось із них, кинули жереб, він випав на Іона. Той зізнався, що противився волі Господа і бажав людям смерті. Корабельники викинули іона в море, його тут же проковтнув величезний кит. Перебуваючи в утробі, Іона молився Господу про прощення. Бог почув його, кит виплюнув Іона, той пішов до Ніневії і сказав людям, що вони повинні покаятися. Ніневітяни прийняли Господа, наклали триденний піст і місто залишилося ціле.

Пророк довго просив Господа про смерть, але Всевишній не хотів вбивати Іона. Тоді пророк повернувся додому, а триденне його перебування в утробі кита стало символом триденної смерті і Воскресіння Христового.

Відео дня

На честь цього святого сьогодні відзначається народне свято 5 жовтня - Листопадний.

Православне свято 5 жовтня - день пам'яті святого Фоки

Фока жив у місті Синопі і займався садівництвом. Вів благочестивий спосіб життя, був доброю і милосердною людиною. Більшу частину зароблених грошей віддавав бідним. Правителю Синопа не подобалося, що Фока сповідує християнство, тому він послав людей вбити садівника. 

Кати прийшли в будинок православного і запитували у нього, де їм знайти Фоку. Той пообіцяв знайти людину, яка їм потрібна, нагодував їх і запропонував залишитися до ранку. Вночі, поки воїни спали, Фока приготував собі труну. Вранці оголосив посланцям, що він і є той, хто їм потрібен, попросив убити його. Воїни довго не погоджувалися, але потім піддалися на вмовляння і виконали наказ царя. Мощі святого Фоки були оголошені чудотворними.

Свято 5 жовтня - день пам'яті праведного Петра

Петро жив у Константинополі в VI столітті. Заробляв на життя, збираючи подачі, був скупою людиною і ніколи не давав милостиню. Один з жебраків одного разу посперечався з колегами по цеху, що випросить у Петра милостиню. Дочекався, поки Петро буде їхати із зібраним хлібом, підійшов до нього і почав просити. Петро розлютився і, через брак каменю, кинув у нього хлібом. 

Через недовгий час Петро захворів і вночі побачив сон. Йому снилося, що вершиться над ним суд, де оцінюють його добрі і худі справи. Виявилося, що чаша з поганими вчинками переповнена, а на протилежному боці терезів лежить тільки хліб, яким він кинув у жебрака. І та чаша переважила. Петро зрозумів, що навіть один хороший вчинок може затьмарити всі погані. 

З того моменту Петро полюбив благодійність, роздав все своє майно бідним, переконав свого раба продати господаря в рабство, а виручені гроші віддати біднякам. За таке рішення Господь удостоїв Петра дару чудотворення.

Прикмети 5 жовтня

Народні прикмети 5 жовтня / фото pixabay.com
  • листя на березах ще залишаються - сніг випаде нескоро;
  • мало шишок на деревах - зима буде теплою;
  • з цього дня закінчується бабине літо і починається осінь.

Що сьогодні не можна робити

Церква вважає, що в цей день категорично заборонено їсти рибу. Якщо проігнорувати заборону, то накличете на себе біду і хвороби. Також 5 жовтня небажано з кимось сваритися - конфлікт триватиме довго і помиритися буде непросто. 

Якщо 5 жовтня вирішили піти в ліс, остерігайтеся незнайомих чоловіків. Згідно з народними повір'ями, часто в цей день в ліс виходить Лісовик, який перетворюється в старого.

Що можна робити 5 жовтня

Наші предки в цей період закінчували збір редьки. З неї за старих часів готували багато страв, робили лікарські мазі і "припарки". Крім зовнішнього застосування, використовували і всередину - подавали на стіл з квасом, сіллю і цибулею.

Святого Фоку вважали заступником від пожеж і негод, тому в цей день можна помолитися мученику про те, щоб він уберіг сім'ю від бід.

Вас також можуть зацікавити новини: