Церковне свято 10 липня / pixabay.com

10 липня в православній церкві вшановують пам'ять преподобного Сампсона Странноприїмця. У народі цей день отримав назву Самсон Сіногній. Розповідаємо, про що моляться святому, що можна і не можна робити на церковне свято і про прикмети цього дня.

10 липня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Сампсон жив в V-VI століттях в Римі та був родом з багатої і знатної християнської сім'ї. Він мав гарну освіту, знав лікарську справу і все життя присвятив безкоштовному лікуванню бідняків.

Після смерті батьків Сампсон роздав свою спадщину нужденним, а сам оселився в пустелі під Константинополем. Пізніше вирішив переїхати в місто - в невеликий будинок, де став приймати мандрівників, жебраків і хворих. Згідно з переказами, був випадок, коли Сампсон зцілив імператора Юстиніана - причому одним дотиком руки. Імператор хотів озолотити свого рятівника, але Сампсон попросив його побудувати дім для подорожніх і лікарню. Преподобний до глибокої старості допомагав людям і лікував їх.

Відео дня

Святого Сампсона шанують 10 липня за юліанським календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати святого будуть 27 червня.

Народні прикмети на 10 липня

Народні прикмети на 10 липня / pixabay.com

За прикметами дня судили, якими будуть урожай і погода аж до самої осені:

  • квіти з ранку не розкрилися - піде дощ;
  • якщо в цей день дощ - буде сиро до бабиного літа;
  • ясна погода стоїть - буде 7 тижнів така;
  • бджіл багато літає - до посухи.

У народі цей день прозвали Самсон Сіногній - це був час частих дощів, і сіно загнивало.

10 липня - що сьогодні не можна робити   

У цей день заборонено:

  • злитися і ображатися;
  • освідчуватися і робити пропозицію - є ризик бути знехтуваним;
  • вирушати в далеку дорогу або переїжджати - можуть бути невдачі.

Також не варто відмовляти в допомозі та милосерді, бо сам будеш жити в злиднях.

Що можна робити 10 липня

Цього дня день можна піти в храм і помолитися святому - у нього просять позбавити від хвороб і допомогти знайти дорогу в житті.

Головний обов'язок дня - бути щедрим і добрим по відношенню до інших, допомогти нужденним, подати щедру милостиню. Вважається, чим більше віддаси 10 липня - тим більше воздасться в майбутньому.

За прикметами, щоб захистити дім і сім'ю від недоброго, наші предки 10 липня викидали старі або непотрібні речі. Тож цього дня можна позбутися від усіх непотрібних речей - але не викидати їх, а віддати тому, хто потребує. 

Вас також можуть зацікавити новини: