Церковне свято 10 серпня / depositphotos.com

10 серпня в церкві згадують апостолів від 70-ти Прохора, Пармена та інших. У народному календарі - Прохори-Пармени. Про традиції цього дня і що не можна робити на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

10 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

У книзі Діянь Апостолів сказано, що одного разу в Єрусалимі 12 апостолів Христа вибрали зі своїх учнів сімох і поставили їх дияконами. Ними стали Прохор, Пармен, Никанор, Стефан, Пилип, Тимон і Миколай.

Святий Прохор супроводжував першоверховного апостола Петра і той поставив його єпископом у місто Нікомідію. Опісля Прохор став супутником святого апостола Іоанна Богослова - їх разом заслали на острів Патмос, а по поверненню Прохор продовжив проповідувати християнську віру в місті Антіохії і там помер як мученик.

Відео дня

Святий Никанор постраждав разом з архідияконом Стефаном та іншими християнами. Святий Тимон був поставлений єпископом міста Басторії в Аравії - він також постраждав від іудеїв і язичників за проповідь Євангелія. Спочатку його хотіли спалити, але він вийшов із вогню неушкодженим. Тоді святого розіп'яли на хресті, де він помер.

Святий Пармен проповідував вчення Христа в Македонії. Є дві версії його смерті: за першою він помер від хвороби, за другою - прийняв мученицьку смерть.

Усі апостоли від 70-ти померли в різний час, але церква вшановує їх в один день. 10 серпня святих згадують за нинішнім церковним календарем, за новоюліанським їх шануватимуть 28 липня.

Народні прикмети на 10 серпня

Народні прикмети на 11 серпня / depositphotos.com

Прикмети дня говорять про те, якими будуть погода і зима:

  • яскраві мерехтливі зірки вночі - вдень можлива гроза;
  • зранку багато роси - день буде погожий;
  • хмари високо - до теплої і сухої погоди;
  • мурахи будують великі мурашники - зима буде ранньою і холодною.

У народному календарі 10 серпня - свято Прохори-Пармени. За старих часів цього дня прославляли ковалів, їх вважали надлюдьми, які вміють приборкувати вогонь, залізо і воду, і дарували подарунки.

10 серпня - що сьогодні не можна робити

Є в це свято кілька заборон:

  • не можна лаятися, лихословити, пліткувати, бажати зла - це в будь-який день вважається гріхом;
  • не слід відмовляти в допомозі - ні людині, ні тварині;
  • не можна займатися рукоділлям - шити, в'язати, вишивати тощо.

Головна заборона цього дня - займатися торгівлею, міняти і продавати що-небудь (якщо це не основний вид діяльності), тому що нічого цього дня не заладиться і можна втратити те, що придбаєш.

Що можна робити 10 серпня

У апостолів від 70-ти просять миру, добробуту в домі й душевного спокою. 

Вважається, що сьогодні добре працювати на городі або в саду - вся робота буде на благо. Можна копати картоплю, збирати врожай овочів, фруктів, йти за лісовими ягодами. З картоплі нового врожаю готують усілякі страви. За старих часів вірили, що якщо в цей день з'їсти грушу, то підуть усі неприємності.

Раніше ми розповідали, коли Спаси 2023 і їх традиції, які слід знати.

Вас також можуть зацікавити новини: