Яке церковне свято сьогодні, 12 лютого / колаж УНІАН

12 лютого за новим церковним календарем православні згадують святителя Олексія, митрополита Київського і всієї Русі, святителя Мелетія, архієпископа Харківського і Охтирського, а також відзначають день пам'яті чудотворної Іверської ікони Божої Матері. Про що можна помолитися цього дня, заборони та прикмети і що відзначають у православній церкві 12 лютого за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

12 лютого 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

12 лютого (25 лютого за старим стилем) - день пам'яті святителя Олексія, митрополита Київського і всієї Русі, і святителя Мелетія, якого особливо шанують харків'яни.

Митрополит Київський і всієї Русі Олексій жив XIII-XIV століттях. Коли йому було 11 років, він побачив сон-знамення та після цього став відвідувати церковні служби. У 15 років став ченцем і був у подвижництві понад 20 років. Потім Олексій став намісником митрополита і був ним впродовж 12 років. У середині XIV століття вирушив до Константинополя - до Вселенського патріарха Калліста, де той поставив його митрополитом Київським. 

Відео дня

Святитель Олексій відомий своїм даром чудотворення - якось він зцілив дружину татарського хана й отримав за це дари. Протягом усього життя митрополит опікувався паствою, запам'ятали його як благодійника, який збудував безліч храмів і монастирів. Після себе святитель залишив переписане вручну Євангеліє.

***

Святитель Мелетій (у миру - Михайло Леонтович) народився 1784 року, в селі під Полтавою. Він навчався в семінарії та духовній академії, де був найкращим учнем. Після почав викладати. У 1820 році в Києво-Братському монастирі Михайло прийняв чернецтво під ім'ям Мелетій. Через кілька років він очолив Київську духовну академію, а трохи пізніше став єпископом. Єпископ Мелетій очолював Пермську, Іркутську єпархії, часто їздив по парафіях, а також заснував церкви на півночі Камчатки. Але коли його здоров'я погіршилося, Мелетія перевели в Харківську єпархію. 

"Смирення - охоронний меч, з ним безпечно пройдеш землю, пекло і досягнеш неба", - так цитували єпископа сучасники. Відомо, що він був дуже скромною людиною і багато особистих коштів жертвував на благодійність і духовну освіту. Коли владика помер, то на його похорон збирали усім миром, оскільки, маючи великий казенний оклад і великі доходи з єпархії, він залишив після себе "всього-на-всього 350 рублів асигнаціями, 2 підзорних труби, два шматки оксамиту, книжки, та необхідну натільну білизну". Поховали єпископа спочатку в Покровській церкві, а потім перенесли мощі до Благовіщенського собору Харкова, де вони перебувають і зараз. Біля мощей і після молитовного звернення до святителя не раз відбувалися чудеса зцілення хворих. Також, за переказами, 1942 року, під час Великої Вітчизняної війни, Мелетій являвся харків'янам, пророкуючи звільнення міста від німецько-фашистських загарбників.

***

12 лютого за новим церковним календарем вшановують пам'ять Іверської ікони Божої Матері, яку, за переказами, написав святий апостол і євангеліст Лука в дні земного життя Пресвятої Богородиці. Образ легко впізнати серед інших - на щоці у Божої Матері, яка тримає Немовля Іісуса, можна побачити рану, зя кої нібито тече кров. За переказами, святиню, яка в IX столітті зберігалася вдома в однієї вдови, пошкодили єретики-іконоборці. Вони увірвалися в дім християнки, і один з них списом вдарив по образу Божої Матері - і з ураженого місця потекла кров. Утім, образ все-таки був врятований - Іверська ікона Божої Матері потрапила на святий Афон.

Ікона вважається чудотворною, а тримати в домі  її радять біля входу - аби захистити оселю від бід і неприємностей. 

Свято 12 лютого за старим стилем - Собор трьох святителів Василія Великого, Григорія Богослова та Іоанна Златоуста.

Про що говорять прикмети на 12 лютого

12 лютого - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 12 лютого - свято Олексій Рибний. Вважається, що цього дня має добре ловитися риба. Погодні прикмети дня такі:

  • іній зранку на вікнах - до зміни погоди, якщо тепло, то почнуться морози, а якщо холодно - то буде відлига;
  • вітер цього дня - буде буран;
  • туман випав - літо буде дощовим.

Також вважається, що якщо на Олексія холодно, то в березні буде тепло. 

Що не можна робити 12 лютого

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, заздрити, пліткувати, відмовляти в допомозі, ображати кого-небудь.

За народними прикметами не варто відважувати гостей, але запрошувати їх потрібно в прибраний дім. Також не слід носити порваний одяг - можна повернути минулі образи і неприємності. Наші предки вірили, що цього дня за всіма спостерігають ангели - горе буде тому, хто грішитиме.

Що можна робити 12 лютого

До святителів Олексія і Мелетія звертаються з проханнями про зцілення. Іверській іконі Божої Матері моляться про позбавлення від хвороб і скорботи, просять утішити в бідах, уберегти від пожежі, дати гарний врожай, зцілити душевні рани, а також у разі важких обставин.

На вечерю цього дня прийнято готувати рибні страви. Згідно з повір'ями, в ніч з 11 на 12 лютого люди бачать віщі сни, які не можна нікому розповідати, щоб уникнути біди. 

12 лютого - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Олексій, Антоній, Євген, Марія, Мелетій.

Раніше ми публікували церковний календар на лютий 2024 зі святами на кожен день за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: