Яке церковне свято сьогодні, 18 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

18 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують святого Кирила, архієпископа Єрусалимського. Цього ж дня починається Великий піст. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у церкві 18 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

18 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

18 березня за новим стилем (31 березня - за старим) - день пам'яті святого Кирила, архієпископа Єрусалимського.

Святитель Кирило, архієпископ Єрусалимський, жив у IV столітті. Коли він досяг повноліття, то прийняв чернецтво. У 350 році Кирило став на чолі Єрусалимської кафедри і за час свого правління дбав про місто, як батько. Коли в Єрусалимі почався голод, то архієпископ витратив усе своє майно на хліб і пшеницю для голодуючих.

Відео дня

Святитель вів боротьбу з аріанською єрессю, яка заперечувала єдиносумісність Бога-Отця і Бога-Сина. За це Кирила зненавиділи єпископи, які підтримують Арія, і вони домоглися вигнання архієпископа з Єрусалима. Через деякий час Кирило повернувся на свою кафедру, але й тоді став малопридатним для світської влади - його тричі відправляли на заслання. Коли до влади прийшов імператор Феодосій Великий, то Кирило повернувся до своєї архіпастирської діяльності назавжди. Після себе святитель залишив повчання і бесіди на євангельські теми.

***

Свято 18 березня за старим стилем - святого Конона Мандонського і початок Великого посту 2024. Дати Великого посту збігаються в новому і старому церковному календарі, оскільки залежать від дати Великодня.

Про що говорять прикмети на 18 березня

18 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 18 березня - свято Кирилів день. Його прикмети пов'язані з погодою:

  • з'явилися молоді сережки на ліщині - морозів більше не буде;
  • не видно шпаків - до поганої погоди;
  • мошкара з'явилася - до гарного врожаю ягід і грибів;
  • зацвіла мати-й-мачуха - на початку квітня буде тепло.

Вважається, що якщо до цього дня прилетіли лебеді, то вже буде тепло.

Що можна робити 18 березня

У святого Кирила просять зцілити недуги і зміцнити здоров'я. У народі цей час вважається хорошим, щоб почати лікування - хворі швидше одужують.

За народними повір'ями, якщо до 18 березня розквітала мати-й-мачуха, то з неї потрібно приготувати настій і вмитися - це допоможе зберегти молодість.

Що не можна робити 18 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти в допомозі.

18 березня починається Великий піст 2024, який триватиме 48 днів. Тим, хто постить, не можна вживати їжу тваринного походження - м'ясо, рибу, яйця, молоко і молочні продукти. Але обмеження в їжі - не головне. Набагато важливіше стежити за своїми думками, мовою, вчинками. Добре також під час посту робити більше благих справ.

Народні прикмети не радять цього дня давати в борг і позичати гроші, а також стригти волосся і нігті.

18 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Трохим, Кирило, Данило, Дмитро, Наталя, Григорій.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: