Яке церковне свято сьогодні, 21 березня / колаж УНІАН, фото pixabay.com, ua.depositphotos.com

21 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують святителя Кирила, єпископа Катанського, і святителя Фому, патріарха Константинопольського. У народному календарі - Фомин день. Про його заборони і прикмети та що відзначають у церкві 21 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

21 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

21 березня за новим стилем (3 квітня - за старим) - день пам'яті святителя Кирила і святителя Фоми.

Святитель Кирило народився в Антіохії (зараз це територія Туреччини) і жив у І-ІІ століттях. Він був учнем апостола Петра і разом із ним мандрував. Разом вони приїхали на Сицилію, у місто Катанію, де Петро поставив Кирила єпископом.

Відео дня

Святитель мудро керував паствою, був благочестивим і отримав від Господа дар чудотворення. Наприклад, відомий випадок, коли за його молитвою вода в джерелі з гіркої стала питною. Це чудо багатьох язичників навернуло до християнства. Помер Кирило в глибокій старості, похований на Сицилії.

***

Святитель Фома жив у VI-VII столітті, в Константинополі. Спочатку він був дияконом, а потім ризничим у храмі Святої Софії. Після смерті святого патріарха Кіріака в 607 році, Фому поставили новим патріархом.

За переказами, в ці роки в Галаті (Мала Азія) з'явилося знамення: під час хресної ходи важкі хрести раптом без причини почали вдарятися один об одного і розламуватися. Патріарх звернувся до прозорливця - преподобного Феодора Сікеота - за роз'ясненням. Той сказав, що на церкву очікують чвари і біди, а на імперію - навали варварів. Фома вирішив, що не зможе витримати випробувань і попросив преподобного Феодора помолитися, щоб Господь його душу взяв раніше.

Помер патріарх 610 року, а незабаром Візантії довелося воювати з персами. Єрусалим упав, а Животворящий Хрест Господній захопили і вивезли до Персії. Таким чином все передбачене збулося. Святиню повернули тільки за наступного імператора.

Свято 21 березня за старим стилем - день пам'яті преподобного Феофілакта, єпископа Нікомидійського.

Про що говорять прикмети на 21 березня

21 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 21 березня - свято Фомин день або Катанік. За його прикметами судять про майбутній урожай і погоду:

  • грім чути цього дня - рік видасться дуже врожайним;
  • у берези багато соку - літо буде дощовим;
  • з'явилися комарі - скоро потеплішає;
  • небо ясне - піде теплий дощ.

Також погода 21 березня говорить про те, яким буде літо.

Що можна робити 21 березня

Святим дня моляться про захист, зцілення, допомогу в зміцненні віри, просять дати сил витримати життєві негаразди і молити Бога за нас.

Народні прикмети радять цього дня зробити прибирання - вважається, що, вимітаючи сміття, можна позбутися навіть серйозних хвороб. Також 21 березня добре миритися з тими, з ким довго були в сварці.

Що не можна робити 21 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти в допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024, тим, хто постує, в цей день належить сухоїдіння.

Народні прикмети категорично забороняють лаятися з ким-небудь або бажати зла - незабаром погане повернеться назад.

21 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Кирило, Фома, Филимон і Яків.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: