Яке церковне свято сьогодні, 22 березня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com

22 березня за новим церковним календарем православні віряни згадують священномученика Василя, пресвітера Анкірського. У народному календарі - Василь Теплий. Про заборони та прикмети дня, що відзначають у церкві 22 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

22 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

22 березня за новим стилем (4 квітня - за старим) - день пам'яті священномученика Василя, який жив у IV столітті.

Василь Анкірський жив у провінції Галатія (Мала Азія). Сам він був лікарем, але пізніше став священиком, а потім і єпископом Анкіри. У ті часи всюди поширювали аріанську єресь - її прихильники стверджували, що Христос не є єдиносущний Богу-Отцю. Навіть імператор Юліан підтримав це і тому отримав прізвисько Відступник.

Відео дня

Василь Анкірський закликав вірян триматися православ'я - за це аріанський собор позбавив його сану. Але інший, православний Палестинський собор 230-ти єпископів відновив Василя, і він продовжив свою проповідь, викриваючи аріан. Тоді його схопили і вирішили судити, як державного злочинця. На суді Василь викрив імператора у відступництві, і єпископа засудили до тортур. Василь увесь час молився - так і помер, з молитвою на устах і твердою вірою.

Свято 22 березня за старим стилем - 40 мучеників Севастійських (40 святих).

Про що говорять прикмети на 22 березня

22 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 22 березня - свято Василь Теплий. Є й інші імена святого, всі вони пов'язані з настанням теплих і сонячних днів - Василь Парник, Василь Крапельник. Прикмети цього дня говорять про майбутню погоду і про врожай:

  • сонце на світанку в червоних колах - буде хороший урожай;
  • ворони купаються - буде тепло;
  • на небосхилі дрібні хмари - погода погіршиться;
  • тепло 22 березня - скоро прилетять шпаки.

За народною прикметою, якщо сьогодні в домі розпуститься квітка - це добрий знак.

Що можна робити 22 березня

Святому Василю моляться про порятунок душі, зцілення від тяжких хвороб, зміцнення віри, просять душевного спокою. Святий - покровитель усіх чоловіків з ім'ям Василь.

За народною традицією в цей день прийнято пекти калачики, які символізують сонце. Ними пригощають близьких, знайомих і сусідів, а крихти віддають птахам.

Що не можна робити 22 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - пліткувати, хвалитися, заздрити, засуджувати, відмовляти в допомозі, сумувати. Триває Великий піст 2024, тим, хто постить, у цей день належить сухоїдіння.

За народними прикметами цього дня не слід підмітати і виносити сміття з дому, а також прати, в'язати, шити і пришивати ґудзики.

22 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Дарина, Таїсія.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і за старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: