Яке церковне свято сьогодні, 23 травня / колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, pixabay.com

23 травня православні віряни за новим церковним календарем згадують преподобного Михаїла, єпископа Синадського, і преподобну Євфросинію Полоцьку. З якими молитвами звертаються до святих, заборони дня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

23 травня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

Після переходу Православної церкви України 2023 року на новий церковний календар дати всіх неперехідних православних свят (із фіксованою датою) змістилися на 13 днів раніше. Водночас частина вірян продовжує дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

23 травня за новим календарним стилем (5 червня - за старим) - день пам'яті преподобного Михаїла, сповідника, єпископа Синадського .

Михайло жив у Візантійській імперії на рубежі VII-IX століть. Ще з юності він хотів стати ченцем, тому залишив мирське життя і пішов у монастир на березі Чорного моря. В обителі юнак багато молився, трудився і отримав від Бога дар чудотворення. Відомий випадок, що якось під час жнив люди знемагали від спраги, але води не було. Тоді Михаїл помолився і з порожньої посудини раптово потекла вода.

Пізніше святителя поставили єпископом міста Синад. Завдяки своїй мудрості та святості Михаїл був у великій пошані у християн, а також у імператорів Никифора і Михайла. Але коли до влади прийшов імператор-єретик Лев Вірменин, то святителя засудили і відправили в ув'язнення в місто Євдокіаду. Там святий і помер. Святі мощі зберігаються на Афоні.

***

23 травня за новим календарним стилем згадують преподобну Євфросинію.

Єфросинія (в миру Предслава) була дочкою Полоцького князя Георгія (Святослава) Всеславича і правнучкою святого рівноапостольного князя Володимира. Це була дуже освічена і красива дівчина, її руки просили дуже багато заможних людей, але Єфросинія вирішила стати черницею і пішла в монастир.

Преподобна стала відома як перша жінка-бібліотекарка. У вільний час вона переписувала рукописи, що на той час було непростим заняттям, а виконували його лише чоловіки. Завдяки роботі Євфросинії збереглося багато пам'яток книжкового мистецтва.

Церковне свято 23 травня застаримстилем

23 травня за старим календарним стилем згадують апостола Симона Зилота.

Про що говорять прикмети на 23 травня

23 травня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 23 травня - свято Левон Огірочник або Конопляник. День прозвали так на честь святителя Леонтія, єпископа Ростовського, знайдення мощей якого також відзначають 23 травня за новим стилем.

Прикмети дня говорять про погоду і врожай:

  • з'явилися оводи - до гарного врожаю огірків;
  • задуха з самого ранку - чекай негоди;
  • зацвів глід - зима буде суворою;
  • багато мурах - дощу не буде, встановиться суха погода.

За старих часів у цей час зазвичай сіяли коноплі, також цього дня добре садити огірки для засолювання - вони тоді виходять особливо смачними. Раніше ми розповідали, які найкращі сорти огірків для засолки в Україні - 10 найхрусткіших за порадами господинь.

Що не можна робити 23 травня

Серед головних заборон, що сьогодні не можна робити - сваритися, сумувати, лихословити, відмовляти в допомозі, заздрити.

Народні прикмети кажуть, що цього дня не слід переїжджати - день для цього несприятливий, а також ділитися планами - не здійсняться. Крім цього, забороняється давати гроші та речі в борг - вважається, що так можна віддати своє здоров'я і фінансове благополуччя.

Що можна робити 23 травня

У святих дня просять допомоги незаслужено скривджені та покарані люди. До преподобної Євфросинії звертаються з молитвами про мир. Святитель Михаїл допомагає позбутися єресі, раболіпства і схиляння перед сильними світу цього.

23 травня можна робити генеральне прибирання в будинку, викидати непотрібний мотлох. День сприятливий для посадки огірків.

23 травня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Опанас, Костянтин, Леонтій, Михайло, Марія, Єфросинія, Дарина, а також Онисим, Василь, Семен, Сидір, Таїсія.

Раніше ми публікували православний календар на травень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: