Найкращі сорти огірків для засолки в Україні / ua.depositphotos.com

На початку посівного сезону будь-який городник замислюється над тим, які сорти огірків посадити. Господині часто віддають перевагу засолочним сортам і сортам для консервації, які можна заготовлювати, не побоюючись, що в банці або бочці вони втратять свої найкращі якості. Давайте розберемося, як правильно вибирати такий сорт, які найкращі огірки для засолки, а які солити і консервувати не варто.

Кращі сорти огірків для засолки - ТОП-10, які зарекомендували себе

При виборі огірків, хрустких у засолці, потрібно звернути увагу насамперед на особливості вирощування - підходять вони для відкритого ґрунту або теплиці.

Слід брати сорти огірків, у яких щільна і солодка м'якоть без пустот, а шкірка - тонка і міцна, щоб сіль легко проникала в м'якоть.

Шипи мають бути чорного кольору, м'якоть не повинна мати схильності до накопичення гіркоти, насіннєва камера - невелика, а насіння дрібне. Досвідчені господині радять звернути увагу на бугорчасті сорти та гібриди - вони рівномірно вбирають розсіл, не утворюють під час засолки порожнечі та залишаються хрусткими. Також добре себе зарекомендували у цій справі й корнішонні сорти (завдовжки 7-10 см).

Отже, який сорт огірків для засолки вибрати:

  • Засолочний F1 - назва говорить сама за себе, цей сорт - ідеальний для засолки. Невибагливий і ранньостиглий, вирощують його у відкритому ґрунті. Стійкий до хвороб, має дуже соковиту, смачну, ароматну м'якоть із дрібним насінням. Довгий час зберігає пружність, не переростає і не жовтіє.
  • Бочковий F1 - як зрозуміло з назви, особливо гарний у засолці. Це ранньостиглий український гібрид, огірок ґрунтовий, підходить для плівкових теплиць. Має солодкий смак без гіркоти.
  • Родничок F1 - старий-добрий гібрид, створений молдавськими селекціонерами. Це ранній сорт, він невибагливий у догляді і дає непоганий урожай, підходить як для теплиці, так і для відкритої грядки. Солодкий і ароматний, якщо у нього немає нестачі у волозі, то і гірчити не буде.

  • Джерело - це вже український сорт, але він з'явився трохи пізніше за "Родничок". "Джерело" - більш стійкий до борошнистої роси, антракнозу, пероноспорозу, оливкової плямистості та інших хвороб. Вирощувати його можна тільки у відкритому ґрунті, оскільки він запилюється бджолами. М'якоть у цих огірочків - солодка і щільна, вважається одним із найкращих сортів для засолки.

  • Конкурент - ранньостиглий український сорт. Вирощується у відкритому ґрунті, стійкий до борошнистої роси і плямистості бактеріальної. Має хорошу врожайність і ніжний смак без гіркоти.

  • Ніжинський - ще один дуже популярний сорт від українських селекціонерів. Належить до середньостиглих, запилюється бджолами, але можна вирощувати в теплиці, якщо туди є доступ комахам. М'якоть хрустка і соковита, з сильним огірковим ароматом. При засолці в ньому не утворюється "пустот".

  • На заздрість сусідам F1 - відносно новий високоврожайний гібрид. Стійкий до хвороб, запилюється бджолами, дає темно-зелені щільні огірочки з чорними шипами, тонкою шкіркою і ніжною, ароматною і соковитою м'якоттю без гіркого присмаку. Відмінний у засолці.

Популярні також і голландські сорти огірків для засолки:

  • Амур F1 - один із найулюбленіших у дачників. Це високоврожайний ранній гібрид від голландських селекціонерів. Самозапильний - його можна вирощувати і в теплиці, і на відкритій грядці. Огірки з тонкою шкіркою і невеликою насіннєвою камерою, не жовтіють і не гірчать.
  • Артист F1 - ранній самозапильний голландський сорт, відрізняється високою врожайністю. Можна вирощувати в теплиці та відкритому ґрунті. При дозріванні не жовтіє, має маленьку насіннєву камеру, не гірчить. Також цей гібрид добре переносить брак світла, тому його добре вирощувати в зимово-весняний період. 

  • Аякс F1 - це ультраранній голландський сорт для вирощування на відкритих грядках. Дає багатий урожай. М'якоть - щільна і соковита, не гірчить, а шкірка - ніжна, але при цьому огірки відмінно транспортуються.

Який сорт огірків підходить для консервації з перерахованих вище - "Засолочний", "Бочковий", "Джерело", "Конкурент", "Ніжинський", "На заздрість сусідам" і голландські сорти.

Які сорти огірків не підходять для засолювання? Салатні - такі овочі під час засолки виходять м'якими і несмачними, тому їх краще все-таки вживати у свіжому вигляді.

Раніше ми розповідали, що покласти в лунку при посадці огірків - простий рецепт без "хімії".

Вас також можуть зацікавити новини: