Церковне свято 30 серпня / pixabay.com

30 серпня в церкві вшановують священномученика Мирона Кизичного. У народному календарі - Миронів день. Ким був святий і про що можна помолитися йому, які традиції та заборони на церковне свято - розповідаємо в матеріалі.

30 серпня 2023 - яке церковне свято сьогодні та дата за новим стилем

Мирон Кизичеський жив у III столітті, за часів правління імператора Декія, у грецькому місті Ахайя. Він був знатного роду, все життя присвятив служінню Богу і людям і був пресвітером міста.

Якось до храму, під час різдвяного богослужіння, увірвалися солдати, послані очільником міста. Звинувативши християн у єресі, воїни збиралися заарештувати вірян. Але на їхній захист став Мирон - його схопили і піддали тортурам, намагаючись змусити поклонятися язичницьким богам. Але святий Мирон відмовлявся і весь час молився. І тоді з неба пролунав голос, який почули всі: "Твоя битва скоро завершиться. На Небесах тобі уготований престол".

Відео дня

Не зумівши впоратися з пресвітером, його кинули на поталу диким звірам, але ті його не чіпали. Потім святого кинули в піч, але її полум'я згасло. Правитель міста не витримав і наклав на себе руки. Мирона стратили.

Святого шанують 30 серпня за нинішнім календарем. За новоюліанським календарем (з 1 вересня 2023 року) згадувати його будуть 17 серпня.

Народні прикмети на 30 серпня

Народні прикмети на 30 серпня / pixabay.com

За прикметами дня дивляться, якими будуть весна і зима:

  • стоїть гарна погода - буде рання весна;
  • темні хмари - до затяжної негоди;
  • журавлі полетіли на південь - Покров буде з морозами.

У народі 30 серпня - свято Миронів день. Цього дня за старих часів починали сіяти озимі.

30 серпня - що сьогодні не можна робити

Цього дня є небагато, але суворих заборон:

  • не можна сваритися з близькими, кричати й ображатися;
  • у жодному разі не можна відмовляти в допомозі нужденним;
  • заборонено ходити на цвинтар і згадувати чорта.

За народним повір'ям, цього дня мертві ходять один до одного в гості, тому їм не можна заважати. Чи варто вірити в цю прикмету - особисте діло кожного. 

Що можна робити 30 серпня

Святий Мирон був прикладом милосердя і терпіння, тож цього дня не можна відмовляти у допомозі, а у святого слід попросити дати душевних сил і зміцнити дух.

Одна з традицій цього дня - допомогти вдовам, сиротам і знедоленим. Також за старих часів спалювали старі речі - вважалося, що разом із ними з дому йдуть хвороби та печалі.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: