Яке сьогодні свято 30 серпня / фото УНІАН

Православна церква 30 серпня вшановує пам'ять святого мученика Мирона. Наші пращури в цей день спостерігали за вітрами і визначали, якою буде погода в майбутньому. За давніми віруваннями, якщо в цей день немає вітру і погода тиха, то осінь буде пізньою і теплою. А якщо з'явився шторм, то осінь буде ранньою та морозною.

З цього народного свята, за прикметами, починається листопад, а першим опадає листя з черемхи. Наші предки згрібали листя у велику купу та залишали на компост - це було цінне природне добриво.

Народне свято 30 серпня наші пращури зазвичай проводили за роботою на ділянці. До осені намагалися викопати всю картоплю та зібрати всю пшеницю на полях, доки не розпочався сезон дощів і весь урожай не згнив. Після прибирання поля розпочинали посів озимих культур. А якщо хтось не встигав зібрати сіно, то йому помагали всім селом.

Відео дня

У свято 30 серпня існував звичай спалювати старі, непотрібні та зношені речі на задньому дворі. Люди вірили, що такий простий ритуал допоможе вигнати з життя сум і скорботу. Насамперед спалювали старе та зношене взуття - наші предки вважали, що саме в ньому заховані всі хвороби.

Дата 30 серпня вважається дуже вдалою для приготування домашньої консервації - вона у цей день виходить особливо смачною та ніколи не вибухає. Щоб закрутки добре не зберігалися, у них додавали не оцет, як у наш час, а ягоди брусниці та журавлини.

Також для міцного здоров'я 30 серпня потрібно облитися прохолодною водою із відра. Таке загартовування організму зміцнить імунітет перед холодами.

30 серпня - знак Зодіаку

Народжені 30 серпня люди за знаком Зодіаку - Діви. Це дуже відповідальні та порядні особистості. Вони швидко розуміють і здатні вирішити будь-які проблеми. До них часто звертаються за порадою. Люди, які народилися 30 серпня, схильні до довголіття. З них виходять гарні лікарі та ветеринари.

30 серпня свято Україна / фото ua.depositphotos.com

Що не можна робити 30 серпня

За давніми прикметами, у цей день не варто ходити на цвинтар.

30 серпня не можна займатися чаклунством, ворожіннями, магічними ритуалами.

Ця дата вважається несприятливою для весілля, сватання, побачень, любовних зізнань. Усі любовні справи краще відкласти потім.

Поганою прикметою вважається довго милуватися своїм віддзеркаленням 30 серпня - так можна красу втратити.

30 серпня заборонено піднімати речі із землі.

Прикмети погоди 30 серпня

Існують такі прикмети про погоду у цей день:

  • Якщо журавлі вже полетіли на зимівлю, то осінь буде холодною, а бабине літо - коротким.
  • На березі листя вже жовте - до ранньої осені.
  • Небо на заході сонця золотистого кольору - до затяжної негоди.
  • Якщо небо вкрилося темними хмарами, але квіти не закрилися і комахи не сховалися, дощу не буде.
  • Сильний вітер 30 серпня віщує морозну осінь.
  • Якщо ранкова роса до обіду не висохла, то незабаром похолодає.
  • Пішли дощі 30 серпня - вересень буде дощовим.

Важливо зазначити, що у наш час клімат дуже змінився, і всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: