Церковне свято 5 вересня / depositphotos.com

5 вересня в церкві вшановують пророка Захарію та його дружину праведну Єлисавету, які були батьками Іоанна Предтечі. У народному календарі - Захарій та Єлисавета. Про життя святих, традиції дня та заборони на церковне свято - у матеріалі.

5 вересня 2023 - яке завтра церковне свято за новим стилем

За Євангелієм від Луки Захарія і його дружина Єлисавета довгий час були бездітними. Захарія був священиком, а Єлисавета - сестрою святої Анни, матері Пресвятої Богородиці.

Якось Захарії з'явився архангел Гавриїл і розповів, що незабаром у них народиться син - він матиме місію підготувати людей до пришестя Спасителя. Тоді Захарія не повірив ангелу і став німим. Здобув мову він лише після народження сина, коли потрібно було назвати немовля. Його, за навіюванням Святого Духа, назвали Іоанном.

Відео дня

Святий Іоанн народився на півроку раніше за Ісуса. Відомо, що коли Єлисавета виношувала його, то до неї прийшла її племінниця, Діва Марія, яка дізналася про добру звістку. Тоді Єлисавета сказала: "Благословенна Ти між жінками, і благословенний плід утроби Твоєї!"

Цар Ірод, який дізнався від волхвів про народження Царя Юдейського, одразу ж велів убити всіх немовлят. Під час богослужіння в храм до Захарії увірвалися воїни царя з вимогою віддати їм сина. Той відмовився і його вбили. Єлисавета втекла з сином у пустелю, але померла через 40 днів після загибелі чоловіка. Іоанн Предтеча перебував у пустелі, поки не з'явився ізраїльському народу.

Святих вшановують 5 вересня за новим церковним календарем (з 1 вересня 2023 року). За старим стилем їх згадують 18 вересня.

Народні прикмети на 5 вересня

Народні прикмети на 5 вересня / pixabay.com

За прикметами дня судили, якою буде погода, а також осінь і зима:

  • хмари на світанку червоні - чекай негоди;
  • на горобині багато ягід - до дощової осені.
  • листя на горобині пожовкло - зима буде ранньою;
  • хмари пливуть низько - буде дощ;
  • жаб не видно і не чути - перед негодою.

У народі 5 вересня - свято Захарій і Єлисавета. За старих часів вважали, що цього дня пишеться доля людини, враховуються всі погані та хороші вчинки.

5 вересня - що сьогодні не можна робити

Заборони цього дня такі:

  • заборонено лихословити і лаятися;
  • не можна давати порожні обіцянки - вони прирівнюються цього дня до брехні й обману;
  • не слід носити брудний або рваний одяг - ризикуєте притягнути до себе хвороби.

Цього дня важливо стежити за своїми словами і в жодному разі не можна бажати зла або проклинати - вважається, що все сказане повертається до людини. І навпаки - побажавши удачі, вона обов'язково повернеться.

Що можна робити 5 вересня

До святих Захарії та Єлисавети звертаються пари, які хочуть мати дітей. Вагітні жінки просять про легкі пологи та здоров'я немовляти. У народі вірили, що людина, яка народилася на Захарію та Єлисавету, має чаклунську силу. 

Можна робити прибирання в оселі, добре скупатися, а якщо є можливість, то й попаритися з березовим віником - щоб прогнати всі хвороби. Цього дня добре грати весілля.

Раніше ми публікували православний календар на вересень 2023 з датами за новим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: