Яке сьогодні свято 5 вересня / фото Pixabay

Православна церква 5 вересня вшановує пам'ять святих Захарія і Єлизавети, батьків Іоанна Предтечі, а також Гліба Рюриковича, сина Володимира Великого, який канонізований як святий. За старим стилем в цей день вшановують пам'ять святого Луппа Солунського.

Наші предки в народне свято 5 вересня побоювалися кумохи - лихоманки, яка ходить по землі і всіх заражає. Щоб не зустрітися з кумохою, в цей день намагалися не виходити з дому, не працювати на полі і в городі. Хворобу уявляли у вигляді жінки, тобто куми, - звідси і назва.

Дата 5 вересня вважається дуже небезпечною через підвищений ризик захворіти, особливо для літніх людей і власників слабкого імунітету. Однак дитина, народжена 5 вересня, за народними віруваннями матиме міцне здоров'я.

Відео дня

У це народне свято часто починалися перші серйозні заморозки - в особливо холодні роки навіть можна було побачити іній на деревах. Ночі ставали холоднішими і помітно довшими. Перша прохолода після спекотного літа підвищує ризик хвороб, а особливо масово на початку вересня хворіли діти.

Жінки в свято 5 вересня збирали ягоди, які дозрівають до осені - калину, ожину, брусницю, малину, агрус, шипшину, кизил. Ягоди переробляли в варення і компоти, а часто також замочували в бочках з водою і медом. Воду обов'язково брали з колодязя або джерела.

5 вересня - знак зодіаку

Народжена 5 вересня людина за знаком Зодіаку - Діва. Іменинники цього дня акуратні і виховані, мають гарне почуття стилю. Вони дуже щедрі і самовіддані. Заради рідних і дітей готові віддати останнє. За характером вони доброзичливі і товариські, але вельми образливі.

5 вересня свято Україна / фото wal_172619, Pixabay

Що не можна робити 5 вересня

У цю дату не варто мочити ноги, одягатися не по погоді, переохолоджуватися і ходити по людних місцях, оскільки сильно підвищується ризик підхопити інфекцію.

5 вересня - невдала дата для будь-яких починань і нових проектів. Такі справи приречені на провал. Також в цей день не рекомендується починати ремонт або будівництво будинку, переїжджати, міняти роботу.

Не можна довго спати і лінуватися в цей день, інакше в житті не буде удачі.

Поганою прикметою вважається згадувати старі невдачі і образи, скаржитися на своє життя 5 вересня. Також не варто нічого брати в борг і давати обіцянки, які не зможете виконати.

Не можна купувати і дарувати прикраси та ювелірні вироби 5 вересня.

Прикмети погоди 5 вересня

Існують такі прикмети про погоду в цей день:

  • Якщо журавлі і ластівки ще не полетіли в теплі краї, то скоро настане бабине літо.
  • На калині вродило дуже багато ягід - до суворої зими.
  • Якщо день теплий, то і весь вересень буде без заморозків.
  • Вранці на траві з'явилася роса і до обіду не випарувалася - до похолодання.
  • Чим вище мурашники будують мурахи, тим холодніше буде зима.
  • Грім в цей день віщує теплу осінь, але морозну зиму.

Важливо відзначити, що в наш час клімат дуже змінився, і не всі давні прикмети для нас актуальні.

Вас також можуть зацікавити новини: