Яке церковне свято сьогодні, 7 березня / колаж УНІАН

7 березня за новим церковним календарем православні згадують святого Павла Препростого і відзначають день пам'яті ікони Божої Матері "Споручниця грішних". У народному календарі - Павло Крапельник. Про заборони і прикмети дня, що відзначають у церкві 7 березня за старим стилем - розповідаємо в матеріалі.

7 березня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

7 березня за новим стилем (20 березня за старим) - день пам'яті святого Павла Препростого, який прославився своїми благими справами.

Павло жив у Єгипті в III-IV столітті. За простоту і добросердечність його назвали Препростим. Значну частину свого життя він провів у монастирі Антонія Великого, куди пішов після зради дружини.

Відео дня

Коли Павло прийшов до Антонія, той спочатку не хотів приймати до себе чоловіка - вважав, що Павло не зможе жити самітником і порадив йому піти в монастир із менш суворими правилами. Тоді Павло, щоб переконати святого Антонія, три дні провів біля його келії без води та їжі. Антоній зглянувся, але все-таки змусив Павла тримати піст, співати псалми і всю ніч провести в молитві. Чоловік стійко витримав усі випробування, і тоді святий Антоній дозволив йому залишитися.

Усі роки в монастирі Павло старанно молився і багато працював, за це був наділений даром зцілювати людей і виганяти бісів і до останніх днів життя допомагав людям. За переказами, якось до Антонія привели біснуватого юнака, але Антоній відправив того до Павла зі словами: "Я не зможу впоратися з княжим легіоном, це справа Павла". Святий Павло кілька разів намагався вигнати біса, але в нього не виходило. Тоді він став на камінь і проговорив Ісусу, що не зійде з місця, поки не звільнить людину - біс залишив юнака, і, перетворившись на змія, пішов у Червоне море.

***

7 березня за новим стилем - день пам'яті ікони "Споручниця грішних". Це чудотворна ікона Божої Матері, про цілющу силу якої довгий час ніхто не знав.

Звідки взялася ікона - досі загадка. Уперше про неї згадується в середині ХІХ століття, тоді вона перебувала в каплиці Одріно-Миколаївського чоловічого монастиря. Образ був дуже застарілим і йому ніхто не молився, але невдовзі парафіянам храму у снах почало приходити, що ікона має чудотворну силу. Люди розповіли про це священикам, і святиню перенесли в храм. Ікона стала допомагати тим, хто звертався до неї, відомо, що вона зцілювала хворих під час епідемії холери.

В Україні відома стародавня Корецька ікона Божої Матері "Споручниця грішних", яка знаходиться в Корецькому Свято-Троїцькому монастирі (Рівненська область).

Свято 7 березня за старим стилем - день пам'яті мучеників Маврикія і 70-ти воїнів, які постраждали за віру в IV столітті.

Про що говорять прикмети на 7 березня

7 березня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 7 березня - свято Павло Крапельник, прозвали його так через весняний капіж. Прикмети дня говорять про те, якою буде весна:

  • жайворонки прилетіли - весна буде теплою;
  • день видався сонячним - найближчі 40 днів теж будуть такими;
  • холодно цього дня - чекай до кінця весни ще 40 морозних днів;
  • хмари пливуть швидко і високо - встановиться гарна погода.

У народі вважають, що з Павла Крапельника починається весна, але не зовсім справжня. Кажуть: "З дахів крапає, а за ніс хапає".

Що можна робити 7 березня

День добре провести час із сім'єю та близькими, чимось допомогти нужденним.

Як уже говорили, на Павла Крапельника зазвичай крапало з дахів - у народі вважалося, що так само голосно падають і тяжкі гріхи. Тому цього дня слід помолитися і просити очистити душі від гріха.

До ікони "Споручниця грішних" звертаються з проханнями позбавити від інфекцій, епідемій, зцілити від безсоння, скорботи, розпачу та зневіри, захистити від пристріту та порчі. Також Богородицю просять про прощення гріхів. Слово "Споручниця" означає "Поручителька" - тобто, Богородиця поручається перед Сином за всіх людей і безперестанку молиться за всіх, хто звертається до Неї.

Що не можна робити 7 березня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, бажати зла, пліткувати, відмовляти в допомозі, піддаватися зневірі.

Не радять цього дня з'ясовувати стосунки - довго не помиритеся. За народними прикметами не варто 7 березня пересаджувати квіти і садити що-небудь - рослини можуть не прижитися.

7 березня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Анна, Антоніна, Василь, Микола, Павло, Євген, Омелян, Євдокія, Катерина, Ксенія.

Раніше ми публікували православний календар на березень 2024 року зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: