Яке церковне свято сьогодні, 8 червня / ua.depositphotos.com

8 червня православні віряни за новим церковним календарем згадують великомученика Феодора Стратилата. У народі день прозвали Федір Колодязник. Про традиції та прикмети 8 червня і яке сьогодні свято відзначають у церкві за старим стилем - у матеріалі.

8 червня 2024 року - яке церковне свято сьогодні за новим і старим церковним календарем

2023 року Православна церква України перейшла на новий церковний календар, і дати православних свят із фіксованою датою (неперехідні свята) змістилися на 13 днів раніше. Однак частина вірян продовжують дотримуватися колишнього календаря - збереження старого стилю залишається правом релігійних громад і монастирів.

Яке сьогодні церковне свято в Україні за новим стилем

Відео дня

8 червня за новим календарним стилем (21 червня - за старим) - день пам'яті великомученика Феодора Стратилата.

Феодор жив у III-IV століттях у місті Євхаїт (Мала Азія). Сам він був воїном і сповідував християнську віру. Згідно з переказами, чоловік був дуже красивий і талановитий. Прославився він після того, як переміг величезного змія - той жив у прірві біля міста і пожирав людей і тварин. За ці заслуги Феодор став воєначальником - стратилатом міста Гераклеї. Але воїн не тільки був на військовій службі, а й проповідував. Згодом майже всі жителі Гераклеї стали християнами.

Коли при владі був імператор Лікіній, то Феодор впав у немилість. За переказами, воєначальник пообіцяв імператору принести жертви богам і попросив зібрати в Гераклеї всі їхні золоті та срібні статуї. Після цього Феодор розбив усі статуї на шматки, а срібло і золото роздав жебракам. Стратилата було велено схопити - городяни встали на захист свого воєначальника проти солдатів імператора. Але Феодор добровільно віддав себе в руки мучителів і загинув.

Церковне свято 8 червня за старим стилем

8 червня за старим календарним стилем - день пам'яті апостолів від 70-ти Карпа і Алфея.

Про що говорять прикмети на 8 червня

8 червня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

Прикмети цього дня говорять про те, якою буде погода:

  • грім зранку - чекай дощу після обіду;
  • вночі випало багато роси - день буде погожий;
  • сонце сідає на заході сонця в хмарах - вночі може бути дощ;
  • гроза на Федора - дощі триватимуть довго.

У народному календарі 8 червня - свято Федір Колодязник. У цей час за старих часів було заведено рити колодязі, наші предки вірили, що вода в таких колодязях завжди буде чистою і зможе вберегти від пристріту.

Що не можна робити 8 червня

8 червня, як і в будь-який інший день, церква виступає проти сварок, лайки, наклепів, образ, жадібності, заздрощів, розпачу і зневіри. Не слід відмовляти в допомозі тим, хто просить.

Народні прикмети дня забороняють критикувати інших, пліткувати і розпускати чутки, байдикувати, а також не радять ухвалювати важливі рішення, які можуть вплинути на майбутнє.

Що можна робити 8 червня

Святого Феодора Стратилата вважають покровителем православних воїнів - у святого просять дати силу і витривалість, зцілити рани, позбавити від полону, допомоги в перемозі над ворогом. Цього дня можна помолитися і попросити захисту для всіх, хто воює за нашу країну і незалежність. Раніше ми розповідали, як помолитися за здоров'я та захист ЗСУ - сильна молитва за воїнів України.  

За народними повір'ями в цей день слід позбутися непотрібних речей - викинути або, якщо вони в хорошому стані, то віддати нужденним. Також прийнято просити вибачення і відпускати образи. Колодязна вода цього дня вважається цілющою - наші предки у Федоров день набирали воду із семи колодязів, пили її та вмивалися, щоб зміцнити тіло і душу.

8 червня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначають Василь, Єфрем, Костянтин, Павло, Федір. За старим стилем іменини в Олександра, Георгія (Єгора, Юрія), Олени, Івана, Карпа, Макара.

Раніше ми публікували церковний календар на червень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: