Яке церковне свято сьогодні, 9 квітня / колаж УНІАН, фото pixabay.com

9 квітня за новим церковним календарем православні віряни згадують святого мученика Євпсихія і святого преподобномученика Вадима. Розповідаємо про традиції дня, його прикмети і заборони та кого вшановують у церкві 9 квітня за старим стилем.

9 квітня 2024 року - яке сьогодні церковне свято за новим і старим календарем

9 квітня за новим стилем (22 квітня за старим) - день пам'яті святого мученика Євпсихія і преподобномученика Вадима архімандрита і сім його учнів.

Євпсихій народився в місті Кесарії Каппадокійській. Його сім'я була знатною, сам він виховувався в християнських традиціях і одружився з християнкою. Так сталося, що під час його весілля язичники влаштували жертвопринесення богині Фортуні в її кесарійському храмі. Євпсихій зібрав народ і зруйнував цей храм, а після цього роздав усе своє майно і приготувався чекати на своє покарання.

Відео дня

Імператор Юліан надзвичайно розлютився, коли дізнався про зруйнований храм Фортуни, і в помсту покарав усе місто: одних - стратив, інших - відправив на заслання і на військову службу, у церков забрав їхнє майно. Місто позбавили його назви - Кесарія (в перекладі означає "царственне") і статусу, а нарекли його простим селищем Маза. Жителів обклали важкою даниною. Євпсихія ж спочатку змушували принести жертву ідолам, але той відмовлявся. Тоді святого катували, після чого він загинув мученицькою смертю. Коли під час походу на персів загинув і сам імператор, кесарійці побудували храм над могилою Євпсихія. Мощі святого мали чудодійну силу і зцілювали людей.

***

Преподобномученик Вадим жив у перському місті Віфлапаті в IV столітті. Неподалік від міста він побудував монастир і жив там як чернець. За часів гоніння на християн Вадим потрапив під переслідування, його і сімох його учнів схопили і вимагали зрадити віру.

Чотири місяці їх мучили і один із наближених правителя - князь Нірсан - не витримав і відрікся від Христа. Йому обіцяли свободу в обмін на те, що він стратить Вадима. Князь виконав вимогу, але не зміг із цим жити й одразу ж наклав на себе руки. Учні Вадима вийшли з в'язниці після смерті правителя.

Свято 9 квітня за старим стилем - день пам'яті мучениці Матрони Солунської.

Про що говорять прикмети на 9 квітня

9 квітня - прикмети сьогоднішнього дня / pixabay.com

У народному календарі 9 квітня - свято Вадим Ключник. Прикмети цього дня говорять про майбутній урожай і погоду:

  • день видався вітряний і туманний - буде багатий урожай;
  • хмари синього кольору - чекай дощу і тепла;
  • зацвіли кульбаби - встановиться тепла погода.
  • погода змінюється - літо буде посушливим.

Цього дня заведено збирати березовий сік: згідно з прикметою, якщо соку багато, то літо буде непогожим і прохолодним.

Що можна робити 9 квітня

У святих цього дня просять допомоги позбутися гордині й корисливості, знайти душевну стійкість. Святий Вадим є небесним покровителем тих, хто носить це ім'я.

Триває Великий піст 2024 - тим, хто постує, дозволяється гаряча їжа без олії.

За народною традицією цього дня чистять джерела (ключі), звідси й назва дня - Вадим Ключник. Вважається, що якщо вмитися і напитися джерельної води, то можна зміцнити здоров'я.

Що не можна робити 9 квітня

Серед заборон, що сьогодні не можна робити - лаятися, скандалити, пліткувати, заздрити, ображати людей або тварин, відмовляти в допомозі, милостині.

Народні прикмети не велять цього дня довго спати - можна проспати своє щастя. Також потрібно дбайливо поводитися з водою - вважається, що якщо пролити її, то можна накликати біду.

9 квітня - іменини сьогодні

Іменини сьогодні за церковним календарем відзначає Вадим.

Раніше ми публікували православний календар на квітень 2024 зі святами за новим і старим стилем.

Вас також можуть зацікавити новини: