Церковне свято 20 липня 2022 / depositphotos.com

Великомучениця Євдокія, в чернецтві - Євфросинія була дружиною князя Дмитра Донського. Їх союз був причиною успішних зв'язків між Москвою і Суздалем, на княгиню впливали багато святителів, а сама вона прославилася, як будівельниця храмів.

У 1387 році заснувала Вознесенський жіночий монастир. У 1395 році, при навалі Тамерлана, під її наказом в Москву доставили Володимирську ікону Божої Матері. Потай віддаючись подвигу посту, княгиня під пишними князівськими одягом носила вериги. За її вказівкою був написаний знаменитий образ Архангела Михаїла, що став згодом храмовою іконою Архангельського собору Кремля.

Виховавши п'ятьох синів, княгиня прийняла постриг і стала черницею. Присвятивши життя молитві і вірі, вона мирно спочила 7 липня і була похована у Вознесенському монастирі.

Відео дня

На честь пам'яті святої сьогодні відзначається народне свято 20 липня - Авдотья Сеногнійка.

Православне свято 20 липня - день пам'яті преподобного Фоми, преподобного Акакія

Фома Малеїн був воєначальником, але в ім'я віри залишив службу і прийняв чернечий постриг. Святителі благословили його на життя в пустелі і Фома, отримавши одкровення через пророка Іллю, прийняв відлюдницький образ буття. Наодинці з собою він боровся з невидимими ворогами так само, як колись з видимими. Від Бога він отримав дар зцілення, тому до нього стали приходити люди і просити про допомогу.

Акакій ж був послушником в монастирі, відрізнявся благочестивим настроєм і смиренністю. Старець його мав грубий характер, постійно бив послушника і морив його голодом. Акакій терпів усі знущання і, не зраджуючи віри, дякував Господу. Незважаючи на стійкість духу, незабаром Акакій помер від такого існування.

Через п'ять днів після смерті ченця старець розповів іншому святому про це. Той не повірив, вони удвох пішли до могили і тоді старець голосно поставив питання: "Акакій, чи правда ти помер?". З могили пролунла негативна відповідь, супроводжувана фразою про те, що той, хто прийняв послух, померти не може. Ця подія так вразила мучителя-старця, що той упав перед гробницею на коліна, почав просити вибачення у послушника, а після став закритим і смиренним, змінивши свій характер повністю.

Це сказання привів в "Лествиці" преподобний Іоанн Лествичник як приклад терпіння, послуху і нагороди за них.

Прикмети 20 липня

Народні прикмети сьогодні / фото Albrecht Fietz, Pixabay
  • дощовий день - до неврожаю;
  • не можна купатися у водоймах - водяний потягне;
  • посидіти під дубом 20 липня - набратися сил на весь рік;
  • людину обнюхує корова - до важкої хвороби;
  • можна заготовлювати віники для лазні - зроблені з дуба, вони будуть володіти цілющою силою.

Що можна робити 20 липня

У цей день можна доглядати за собою, а особливо - зістригати волосся. Вважається, що, позбавляючись від зайвої шевелюри, людина знімає з себе проблеми і хвороби. Також рекомендується робити покупки і проводити час зі своїми родичами.

Що сьогодні не можна робити

Строго забороняється робити пропозицію руки і серця, свататися чи призначати побачення, якщо порушити заборону, пара незабаром посвариться. Не можна обманювати та заздрити - негативні емоції повернуться вам триразово. Дівчата не повинні фізично важко працювати і прати, інакше спричинять злидні.

Вас також можуть зацікавити новини: