Яке свято 9 жовтня / фото pixabay.com

У цей день у світі відзначаються Всесвітній День пошти, День астрономії, День цікавих подій, Всесвітній день мігруючих птахів, День гвоздестояння, День "Я люблю пряжу", Всесвітній день хоспісної та паліативної допомоги.

В Україні - День ріелтора, у Вірменії - День Єревана, День святих перекладачів, в Монголії - День посадки дерев, в США - День пожежної безпеки, День запліснявілого сиру, День рознощика газет, День пива і Піци, День кросівок, День шахів, День нанотехнологій, День сімейного боулінгу, в Італії - качиний фестиваль, в Японії - Осінній фестиваль в Такаямі, в Південній Кореї - Міжнародний фестиваль феєрверків в Сеулі, День корейського алфавіту, День хангиля, в Іспанії - День валенсійського спільноти, в Румунії - день пам'яті жертв Голокосту, в Уганді - День Незалежності, в Перу - День Національної Гідності, в Болівії - День святого Ернесто, в Еквадорі - День незалежності Гуаякіля.

Пам'ятні дати 9 жовтня, річниці та події

У 1780 році на береги Атлантики обрушився Великий ураган, відомий як ураган Сан-Каліксто II - найбільш смертоносний ураган за історію спостереження Північноатлантичного басейну. Жертвами урагану, що вирував з 10 по 16 жовтня, стали понад 27,5 тисячі осіб на Малих Антильських островах Карибського моря.

Відео дня

Читайте також9 жовтня: яке сьогодні народне свято і що не можна робитиУ 1963 році сталася катастрофа на півночі Італії, на греблі Вайонт: в чашу водосховища ГЕС обрушився зсув, викликавши хвилю висотою 90 метрів. В результаті було затоплено місто Лонгароне. Загинули, за різними даними, від 2 до 3 тисяч осіб.

У 2000 році Вашингтонська Бібліотека Конгресу отримала найбільше у своїй 200-річній історії пожертвування - 60 мільйонів доларів від мільярдера Джона Клуджа.

У 2009 році президент США Барак Обама був удостоєний Нобелівської премії миру.

Яке сьогодні церковне свято

Православна церква 9 жовтня вшановує пам'ять апостола і євангеліста Іоанна Богослова. Інші назви свята: "Богослов", "Іван-подорожній", "Шептун покровний". У народному календарі день святого апостола Іоанна відзначають двічі на рік, називаючи Івана травневого - пшеничником, а Івана осіннього - Богословом. У народі йому моляться перед відправленням в довгу дорогу, оскільки вірять, що дороги зазвичай притягують нечисту силу.

Що сьогодні не можна робити

Не сваріться, не бажайте нікому зла і не допускайте поганих думок – це може обернутися для вас бідою.

Прикмети на 9 жовтня

Народні прикмети 9 жовтня / depositphotos.com

З давніх-давен існують погодні прикмети на цей день:

  • пішов дощ зі снігом - буде три потепління в січні; 
  • теплий сонячний день - майбутній червень буде холодним і дощовим;
  • раптовий вітер - скоро будуть опади. 

Іменини 9 жовтня

Іменини у Єфрема, Івана, Тихона, Володимира, Дмитра та Миколи.

Вас також може зацікавити: