Заговини на Успенський пост 2023: що потрібно і що не можна робити сьогодні

13 серпня у православних проходитимуть заговини - останній день перед Успенським постом.

Наприкінці серпня християни відзначать свято Успіння Пресвятої Богородиці 2022, присвячене смерті Богоматері. Щоб підготуватися до великого свята і духовно очиститися, християни тримають тривалий Успенський піст 2022. Триватиме він з 14 по 27 серпня включно.

Заговини перед Успенським постом - що це означає

Перед постом християни відзначають заговини - останній день, коли дозволені м'ясні та молочні продукти. Цей день виділений для підготовки до харчових обмежень. Підготуватися до посту потрібно не тільки фізично, а й духовно.

Як підготуватися до Успенського посту

У день заговин ще можна їсти м'ясо, яйця і молочні продукти. Однак їх кількість в раціоні рекомендується обмежити, щоб звикнути до рослинної їжі. У цей день також слід відвідати богослужіння в церкві і молитися вдома.

У заговини не можна лаятися, лихословити і конфліктувати. У цей день варто уникати гріховних справ і подружньої близькості. Не рекомендується грати весілля.

Як харчуватися в Успенський піст

Успенський піст триває лише два тижні, але вважається досить суворим. У понеділок, середу і п'ятницю дозволяється рослинна їжа без олії і теплової обробки, у вівторок і четвер дозволяється гаряча їжа. На вихідних в їжу можна додавати олію і пити вино. На Преображення Господнє 19 серпня можна їсти рибу.

Такого суворого посту можуть не дотримуватися хворі люди, діти і вагітні жінки. Під час посту забороняється веселитися і влаштовувати гуляння, грішити, святкувати весілля.

Вас також можуть зацікавити новини: