Що потрібно робити в Успенський піст / depositphotos.com

Успенський пост належить до чотирьох найважливіших для віруючих постів у році. Інші три припадають на інші дати, ми говорили про це, розповідаючи, коли наступають православні пости 2022. Успенський піст приурочений до свята Успіння Пресвятої Богородиці 2022 та має багато заборон для віруючих.

Раніше ми складали докладний православний календар на серпень 2022.

Коли починається піст влітку 2022 - дата та історія

Успенський піст щорічно припадає на одні і ті ж дати, триває з 14 по 27 серпня. Наступного дня, 28 серпня, православні віруючі відзначають Успіння Пресвятої Богородиці. 

Відео дня

Згідно з християнськими джерелами, цього посту віруючі дотримувалися ще в V столітті, призначався він для тих, хто не міг дотримуватися попередніх постів. Спочатку люди намагалися відмовлятися від м'ясної їжі тільки після Трійці і перед Успінням, потім дати посту змінювалися - він був приурочений до дня Петра і Павла. Згодом Успенський піст придбав нові правила і дати, які ми знаємо зараз.

Як довго триває Успенський піст і в чому його суть

Православні віруючі не вживають їжу тваринного походження 2 тижні - до свята Успіння Пресвятої Богородиці. Вважається, що такий підхід краще допомагає християнам очистити душу і тіло від негативу, зайвої енергії і токсинів. В оновленому стані людина зустрічає благодатне свято і готова стати ближче до Бога і пізнання істини.

У період Успенського посту важливо стежити за тільки за своїм харчуванням, але і поведінкою - не грішити, не лихословити, не думати і не чинити погано. Бажано присвячувати час молитві і збільшувати кількість добрих справ.

Що можна їсти в Успенський піст по днях

Успенський піст, як і будь-який інший, має свої обмеження в харчуванні. Так, в період посту, заборонені їжа тваринного походження і молочні продукти. Овочі, фрукти, ягоди і горіхи - ваш основний раціон.

Графік харчування по днях виглядає наступним чином:

  • понеділок, середа та п'ятниця - дозволені тільки хліб, сіль, сирі овочі і фрукти, горіх, сухофрукти, мед і вода;
  • вівторок і четвер - допускаються гарячі страви, але без масла;
  • субота та неділя - можна вживати гарячу їжу з маслом і пити вино.

Існує виняток з правил - в день Преображення Господнього 2022 православна церква дозволяє віруючим куштувати рибу і пити вино.

ВАЖЛИВО: суворих правил посту дотримуються тільки підготовлені люди, всі інші можуть змінювати їх, згідно переконанням і самопочуттю - особливо це стосується літніх людей, дітей і віруючих з хронічними захворюваннями.

Що не можна робити на Успенський піст

Якщо ви хочете постити і зустрічати свято Успіння Пресвятої Богородиці, то вам категорично заборонено:

  • курити сигарети і пити спиртне (крім вина в дозволені дні);
  • влаштовувати гучні гуляння;
  • лінуватися і байдикувати;
  • займатися любовними втіхами;
  • відмовляти нужденним допомоги;
  • подорожувати і їздити у відрядження.

Також пам'ятайте про те, що в період посту не можна лаятися, пліткувати і ображатися. Все скоєне повернеться вам сторицею, а Господь покарає за гріхи.

Вас також можуть зацікавити новини: