«Аутсайдери»: огляд на новий фільм про перегони з Меттом Деймоном і Крістіаном Бейлом

Фільми у жанрі байопік, особливо випущені в кінці року, - це практично завжди фаворити «оскарівської» гонки. Тим кумедніше, що фільм про автомобільні перегони "Ford проти Ferrari", або в українському прокаті «Аутсайдери», вийшов не тільки в ідеальній відповідності усім параметрам, що обіцяють перемогу в подібних конкурсах, але і просто захоплюючим і дуже цікавим.

Режисер Джеймс Менголд вибудував свій фільм немов по безпрограшному «оскаровському» рецепту: тут і надихаюча реальна історія, і актори з першої ліги Голлівуду в головних ролях, і присутність якоїсь драми у сюжеті. Але при цьому фільм взагалі не вийшов шаблонним. Навпаки, навіть людині, далекій від світу машин, перегонів, швидкості і такого іншого, спостерігати за подіями на екрані ну дуже цікаво.

Читайте такожКращі фільми 2019: топ кінопрем'єр, які повинен побачити кожен (відео)У центрі сюжету – історія протистояння автоконгломератів: Ford і Ferrari. Перший опинився на межі розорення, і щоб повернути своїм все менш популярним у покупців авто колишню славу, вирішує взяти участь у перегонах і, більш того, виграти їх. Для цього запросили гонщика у відставці Керролла Шелбі (Метт Деймон), і пілота і механіка Кена Майлза (Крістіан Бейл), який хоч і не має ані найменшого бажання грати за правилами компанії, є для неї незамінним, адже здатний визначати всі недоліки машини, лише раз на ній проїхавшись.

До речі, перегони, які починають детально показувати лише до другої половини фільму, зняті настільки реалістично, що, сидячи в кріслі кінотеатру, доводиться нагадувати собі, що не варто вдавлювати ногою уявну «педаль газу» у крісло глядача перед тобою, адже герою Бейла це ніяк не допоможе.

Крістіан Бейл, звичайно, в черговий раз феєрично перевтілився. Коли в кінці фільму показали фотографію реального Кена Майлза, складно було, як кажуть, знайти 10 відмінностей. Просто диву даєшся, як Бейл примудряється рік за роком спочатку скидати для ролі 30 кг, потім набирати їх, відрощуючи величезний живіт, як він вже знову зображує з себе худорлявого гонщика. І дивлячись на вінки, що роздулися, на шиї Бейла, побачивши на його обличчі титанічні зусилля, яких вартує кожен поворот на трасі, заражаєшся від цього талановитого британця страшним спортивним азартом.

Читайте також«Дощовий день у Нью-Йорку»: огляд на фільм Вуді Аллена, що потрапив в епіцентр секс-скандалуМетт Деймон в ролі пішов на спокій гонщика і при цьому беручкого бізнесмена теж виглядає дуже органічно. Хоча то на тлі талановитої гри Бейла, то так і було задумано, але про особистої трагедії гонщика Шелбі / Деймона швидко забуваєш.

Другорядні персонажі у фільмі часом показано занадто перебільшено. Наприклад, менеджери «Форда» в своїх костюмах з голочки, які в упор не помічають конкретної людини, що для них є лише «гвинтиком в системі».

Жіночих ролей, яким у фільмі приділено більше п'яти хвилин екранного часу, в фільмі аж ціла одна. Однак все це можна списати на те, що «Аутсайдери» - це класичне чоловіче ретрокіно, від якого так і віє злегка застарілою сьогодні маскулинністю і духом шістдесятих. Але саме в цьому і полягає його головна принадність.

В український прокат фільм виходить 14 листопада. Допрем'єрний показ відбувся в кінотеатрі Сінема-Сіті.