Бен Аффлек / Фото REUTERS

15 серпня 2021 року голлівудському акторові Бену Аффлеку виповнюється 49 років.

Більшості глядачів він відомий в першу чергу як актор з великобюджетних блокбастерів – "Армагеддон", "Перл-Харбор", "Шибайголова", "Бетмен проти Супермена: На зорі справедливості" і "Ліга справедливості", також завдяки таблоїдам, які щосили смакують його особисте життя. Так, зовсім недавно Аффлек відновив відносини зі своєю колишньою нареченою Дженніфер Лопес після 17-річної перерви.

Однак деякі глядачі напевно будуть здивовані, коли дізнаються, що насправді Аффлек куди більше досяг успіху на режисерському терені.

Розумник Вілл Гантінґ / Good Will Hunting ( США, 1997)

Драма "Розумник Вілл Гантінґ" – це ще не режисерська робота Аффлека, але її неможливо обійти стороною. Ще в шкільні роки майбутня зірка познайомився з Меттом Деймоном, який досі залишається його творчим партнером і найкращим другом. У середині 90-х років минулого століття, будучи акторами-початківцями, вони написали сценарій до фільму "Розумник Вілл Гантінґ", вписавши в нього ролі під себе. Прописавши однією з умов продажу сценарію участь в картині двох молодих і маловідомих акторів, друзям вдається, хоч і не відразу, знайти покупця в особі студії Miromax, яка доручає роботу над картиною режисерові Гасу Ван Сенту, а на одну з головних ролей запрошує Робіна Вільямса.

У підсумку картина, що вийшла в прокат в 1997 році, з бюджетом всього в 10 мільйонів доларів збирає в прокаті більше 200 мільйонів доларів, а Аффлек і Деймон отримують за свій сценарій "Оскар" і "Золотий глобус", які стають їхнім квитком у світ великого кіно.

Бувай, дитинко, бувай / Gone Baby Gone (США ,2007)

Наступні 10 років Аффлек працює на акторському терені, і тільки в 2007 році він вирішується представити свій режисерський дебют – детективну драму "Бувай, дитинко, бувай". У центрі сюжету – пара молодих приватних детективів, які підключаються до розслідування викрадення маленької дівчинки. Головну роль у фільмі виконав молодший брат Бена – Кейсі Аффлек. Фільм був вкрай позитивно оцінений кінокритиками і отримав низку престижних номінацій і нагород.

ПС: Насправді, це не перша режисерська робот Аффлека – у далекому 1993 році була ще сатирична короткометражка з довжелезною назвою "Я вбив дружину-лесбійку, повісив її на м'ясний гак, і тепер у мене контракт з Діснеєм на три фільми" / I Killed My Lesbian Wife, Hung Her on a Meat Hook, and Now I Have a Three-Picture Deal at Disney.

Місто / The Town ( США, 2010)

Наступною режисерською роботою Бена Аффлека стала кримінальна драма "Місто", що розповідає про банду грабіжників банків. Все у них складається чудово, поки головний герой фільму у виконанні самого Бена Аффлека не захоплюється свідком одного з пограбувань. Фільм також припав до душі критикам, які відзначили картину безліччю нагород і номінацій.

Арго / Argo (США, 2012)

У 2012 році критики перейшли від слів до справи, відзначивши Бена Аффлека другим в його кар'єрі "Оскаром", цього разу в категорії "Найкращий фільм". Сюжет цього політичного трилера, в якому Аффлек також виконав головну роль, заснований на реальних подіях – операції спецслужб з порятунку шести американських дипломатів з Тегерана. 

Закон ночі / Live by Night ( США, 2016)

Остання на даний момент режисерська робота Аффлека – кримінальна драма про гангстерів 20-х років минулого століття "Закон ночі" – була прохолодно прийнята критиками, провалилася в прокаті й навіть призвела до втрати Аффлеком декількох майбутніх контрактів. 

Проте, на акторському терені у Аффлека зараз більш ніж достатньо роботи – тільки в 2021-2022 роках заплановані до виходу такі фільми, як психологічний еротичний трилер "Глибокі води", історичний трилер Рідлі Скотта "Остання дуель", драма "Ніжний бар" і супергеройський фільм "Флеш".