Ана де Армас розкішно зіграла у фільмі / Кадр з фільму "Білявка"

"Білявка" від Netflix - порно, краса і божевілля: огляд на фільм про життя Мерилін Монро

17:31, 04.10.2022
5 хв.

Фільм "Білявка" (2022) – не перша екранізація однойменного роману Джойс Керол Оутс. Якщо ви розраховуєте побачити картину, яка точно описує життя Мерилін Монро, поспішаємо вас розчарувати. Тут достовірні факти з біографії легендарної актриси тісно переплелися з вигаданими історіями, фантазіями режисера Ендрю Домініка.

Її життя оповите таємницями, нею захоплювалися, її хотіли, щиро ненавиділи. Все це про спокусливу актрису Мерилін Монро, фатальну блондинку, що залишилася в душі все тією ж маленькою і беззахисною Нормою Джин. І ось в 2022 році вийшов фільм про знаменитість. Стрічка від Netflix не претендує на 100%-ву правдивість і біографічність, але вона показала щось більше.

УНІАН розповість, як кубино-іспанській актрисі Ані де Армас вдалося показати глядачеві зовсім іншу Мерилін, як фільм "Білявка" викликав неоднозначні відгуки кінокритиків і чому картина подарує вам справжню естетичну насолоду.

Мерилін Монро у виконанні Ани де Армас: оцінюємо акторську гру

Що стовідсотково у фільмі "Білявка" не викликає запитань, так це бездоганна акторська гра головної героїні Ани де Армас. Вона не тільки зовні дуже нагадує Монро, але й грає фантастично, показуючи нам всю глибину трагедії світової знаменитості. Армас прекрасно впоралася із завданням режисера - показати не тільки зовнішню красу жаданої блондинки, але й її таємну сторону. 

Відео дня

Часом глядачеві здається, що він дивиться перформанс у виконанні Ани. Вона на публіці - безтурботна, легка і мегасексуальна. А наодинці із собою - глибоко нещасна людина. І, як то кажуть, всі наші проблеми - родом з дитинства. Це і постарався показати нам Ендрю Домінік. Він робить жирний акцент на цьому: матір маленької Норми Джин кинув її коханий, ледь дізнавшись, що та вагітна. Ця травма зробить спочатку божевільною маму Норми, а потім "обвішує" комплексами саму дівчинку. У кожному своєму партнері вона буде шукати вже в дорослому житті "татуся". Недолюблена, вона на все своє життя такою і залишиться. 

Кадр з фільму "Білявка"

Вона - фантастична актриса, обожнювана багатьма чоловіками, фатальна спокусниця. І вона - найсамотніша у світі людина. Зрозуміти її проблеми не в силах жоден з її обранців. Навіть більше - кожен з них лише посилює їх. Їх не цікавить талант Мерилін, для них вона - дурненька Білявка, красива іграшка. 

Може здатися дивним вибір моменту, але, здається, найбільш переконливою актриса Ана де Армас була в епізоді з оральним сексом з тодішнім президентом США Джоном Кеннеді. Вона, така красива, не розуміє, як це все може відбуватися в її житті, в житті Норми Джин. "Це чергова роль?" - ставить сама собі запитання Мерилін. Актриса живе в божевільній змішаній реальності, в якій сама не ніяк не може розібратися. 

Фільм "Білявка" (2022): режисерські прийоми, що чіпляють глядача

Часом глядачеві здається, що він сам божеволіє слідом за головною героїнею стрічки "Білявка". А все - завдяки режисерським прийомам у фільмі.

У картині дуже багато великих планів Мерилін Монро, часом здається, що Ендрю Домінік намагається потрапити у сам череп актриси й кличе туди глядача. Ще б пак, адже цього хотіла і сама знаменитість в моменти, коли кожен чоловік норовив лише поглянути під її сукню. Іноді здається, що ми читаємо думки нещасної Норми Джин - маленької, беззахисної, покинутої.

Цікавим здається і момент з грою кольором: творці постійно перестрибують з кольорового зображення на монохромне і навпаки. Це створює відчуття іноді - повного щастя, що наповнює героїню "Білявки", але найчастіше - нескінченної прірви в її душі. Ось вона - чорно-біла Мерилін Монро, така красива і настільки ж нещасна.

Грішать творці "Білявки" і візуальним спотворенням - у фільмі картинка часто втрачає різкість, багато епізодів у розфокусі. Як, власне, і все життя Мерилін. Цей прийом, коли картинка втрачає різкість, допомагає глядачеві відчути гостріше переживання актриси, її біль. 

Кадр з фільму "Білявка"

Є в кінороботі і дивні монтажні рішення, коли зоряне небо перетворюється на сперматозоїди, а ліжко під час заняття коханням – на водоспад.

Неможливо не відзначити прекрасний музичний супровід, він - у точку в цій стрічці. 

І, звичайно, не залишимо без уваги той момент, що Голлівуд не раз називали місцем розбитих надій і мрій. Так і в байопіку "Білявка": почуття неповноцінності Мерилін знаходить вихід тут, у Голлівуді. Він і стане початком її кінця...

Чи варто дивитися фільм "Білявка" (2022)

Так, недарма режисерська робота Ендрю Домініка отримала вельми неоднозначні відгуки кінокритиків. Адже в його проекції Мерилін - просто красива лялька у руках продюсерів, в руках її чоловіків. Іноді в стрічці здається, що вона - просто об'єкт сексуальної експлуатації, без власної думки, прагнень, бажань. А часом ловиш себе на думці, що перед тобою - лише жінка-пазл, причому дуже складний. І зібрати його після перегляду "Білявки" під силу не кожному!

Кадр з фільму "Білявка"

Скажімо так, стрічка - на любителя. Якщо ви готові три години дивитися на метання і страждання головної героїні, намагаючись знайти коріння її трагедії, тоді welcome. Якщо ви любитель біографічних фільмів - проходьте повз, тут дуже багато режисерських фантазій, що вас однозначно засмутить. 

Але всім, без сумніву, сподобається операторська робота у "Білявці", візуальний і музичний супровід. І, звичайно, вас зачарує Ана де Армас!

Ольга Робейко

Новини партнерів
завантаження...
Ми використовуємо cookies
Погоджуюся